Babyvoeding terughalen kost Nutricia 14 mln

ROTTERDAM, 22 AUG. Het terughalen van babyvoeding in Engeland, Ierland en Frankrijk heeft Nutricia het eerste halfjaar 14 miljoen gulden gekost. De producent van baby- en ziekenhuisvoeding brengt die kosten ten laste van de gewone winst- en verliesrekening.

Nutricia's omzet daalde door de 'recall' met 20 miljoen gulden. De speciale stroppenpot van 11 miljoen gulden die voor dergelijke affaires is gereserveerd, werd niet aangesproken.

De winst steeg over de eerste zes maanden van dit jaar met 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De netto winst was 134 miljoen gulden bij een omzet van 1.511 miljoen gulden. De winst per aandeel kwam uit op 5,37 gulden, een verbetering van 90 cent. Het bedrijfsresultaat steeg met 20 procent naar 191 miljoen gulden. Positieve valuta-effecten, vooral de stijging van het Britse pond, hadden een gunstig effect van 13,5 miljoen gulden.

De beurs in Amsterdam, die vandaag over de hele linie een terugslag ondervond, reageerde teleurgesteld op de cijfers. Het aandeel Nutricia, slotkoers gisteren 354,90 gulden, daalde in het eerste uur van de handel met ruim 20 gulden. Rond het middaguur was het verlies nog circa 13 gulden.

“Een sterk overdreven reactie”, zegt analist D. Kerstens van ABN Amro Hoare Govett. “Ondanks die recall is de winst hoger uitgekomen dan wij hadden verwacht. En ook de onderliggende groei is buitengewoon positief. De omzet in de zuivel, die ze willen verkopen of ruilen, daalde met 26 procent. Maar de omzet in de kernactiviteiten steeg met 9 procent. Bovendien is er een solide basis voor sterke groei van babyvoeding in Zuid-Amerika en Azië.”

Nutricia handhaaft de verwachting dat de winst over 1997 'belangrijk' zal stijgen. Dat komt neer op een percentage van 12 tot 20. Zonder recall was de autonome groei van de omzet, die nu 1,2 procent was, uitgekomen op 2,6 procent.

Voor het tweede halfjaar verwacht het bedrijf verdere groei van de omzet. De daling van het marktaandeel in Duitsland van dochter Milupa, aangekocht in augustus 1995, is tot staan gebracht.

Nutricia nam begin dit jaar babyvoeding (melkpoeder voor hongerige baby's) uit de handel toen in Engeland twaalf baby's ziek waren geworden van een salmonella-vergiftiging.

Een aantal van die baby's had melkpoeder gekregen dat was geproduceerd bij een Franse fabriek van Milupa, die toen nog met externe leveranciers werkte. Het bedrijf uit Zoetermeer heeft toen op eigen initiatief ook in Frankrijk melkpoeder uit de winkels teruggehaald.

“De overheid reageerde verbaasd dat we dat deden, er was volgens de autoriteiten toch immers geen probleem”, zegt bestuurslid ir. Klaas de Jong. “En de Franse overheid heeft vervolgens heel lang gewacht met de mededeling dat alle babyvoeding veilig was. Dat heeft onze omzet in Frankrijk nadelig beïnvloed.”

Zoals was besloten op de aandeelhoudersvergadering wordt het aandeel Nutricia per 1 september gesplitst in een verhouding van vijf op een.