Architectuur is kinderspel; Maak zelf je fantasiegebouw bij architect Kirpitsjov

Van oude kranten, karton en hout kun je prachtige zelf ontworpen gebouwen maken. Volgens de Russische architect Vladislav Kirpitsjov hebben kinderen veel meer fantasie dan ze zelf weten. Ze kunnen de bijzonderste gebouwen ontwerpen, als je ze maar een beetje daarbij helpt.

Daarom heeft hij in Moskou de 'School voor experimentele architectuur met kinderen' opgericht, waar kinderen gebouwen tekenen en modellen maken van karton, hout en papier. Niet het standaardhuisje met een puntdak, maar ingewikkelder bouwwerken. Uitgangspunt zijn de ideeën van Russische kunstenaars die de 'constructivisten' genoemd worden, die constructies maakten waarin vormen als vierkanten en cirkels verwerkt waren. Voor het eerst geeft Kirpitsjov, met zijn vrouw Loedmilla in Nederland een paar openbare lessen, waarbij Nederlandse kinderen met hem bouwen en tekenen kunnen. Van 26 tot en met 29 augustus geeft hij lessen in het Schoolatelier van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Per keer kunnen er 15 kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar meedoen. De ontwerpen, maquettes en tekeningen van de deelnemers worden na afloop geëxposeerd in het Architectuurinstituut. Nu zijn de meeste plaatsen al vol, maar speciaal voor kinderen die de Kinderpagina lezen, zijn er nog een paar plaatsen opengehouden. Als het je leuk lijkt om les te krijgen van de Russische architect en zelf gebouwen te ontwerpen en te maken, moet je het onderstaande telefoonnummer bellen vanhet Nederlands Architectuur Instituut en je opgeven voor de workshop met de Russische architect Kirpitsjov.

Opgeven voor de workshop met Kirpitsjov bij het Nederlands Architectuurinstituut, telno. 010 - 4401200. De workshops zijn voor kinderen van 6 tot 18 jaar, van 26 t/m 29 aug van 11u tot 15u in het Schoolatelier, Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam.