Winststijging ABN Amro stelt beleggers teleur

AMSTERDAM, 21 AUG. De winststijging van ABN Amro in het eerste halfjaar met meer dan 20 procent tot 2,038 miljard gulden kon de beurs niet bekoren. Beleggers en analisten hadden hogere verwachtingen van dit populaire beursfonds. ABN zakte 3,10 gulden terug naar 45 gulden

AMSTERDAM ABN Amro was daarmee de sterkste daler op de beurs, die heel voorzichtig hoger was begonnen, maar al spoedig begon terug te zakken. De AEX-index stond na het middaguur op een verlies van 8,45 punten op 951,27.

ABN Amro trok andere financiële waarden als ING en Fortis mee omlaag. Maar over de hele linie was sprake van een teruggang. Als oorzaak noemden handelaren winstnemingen. De omzetten waren gering. Alleen in de bankwaarden was sprake van een wat omvangrijkere handel.

Met de daling liep Amsterdam weer voorop. De andere Europese beurzen bleven nog wat stijgen. Dat Amsterdam snel en vaak heftig reageert wordt door de handel toegeschreven aan de rol van de optiebeurs, die in Amsterdam veel sterker is dan in andere landen, zoals Duitsland. De markt bood tegen het middaguur een rommelige aanblik. ASM Litho was de sterkste stijger bij de grote fondsen met een vooruitgang van 4,50 naar 201,20. Ook Hoogovens ging verder omhoog: met 2,60 naar 132,60. Philips was 2,10 gulden hoger op 160,50. Fondsen als Getronics, Heineken en Wolters Kluwer moesten flink inleveren.

De rode cijfers waarin Ten Cate is geraakt door de reservering voor de denimactiviteiten bezorgden het fonds een verlies van 6,30 gulden op 107. De stappen die NKF heeft genomen om iets te doen aan de verliezen in Duitsland werden goed ontvangen. NKF ging 6,80 omhoog naar 56,30. Ook de winstcijfers van fondsen als Springstoffen, Fugro, Helvoet en Brill werden goed ontvangen.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend iets lager dan gisteren, toen de munt nog een winst behaalde van bijna 2,5 cent. Vanochtend werd een koers genoteerd van 2,0850 gulden. Gisteren sloot de dollar op 2,0875 gulden. Het pond sterling noteerde wel hoger. Een van de eerste koersen die op het scherm verscheen luidde 3,3295 gulden. Gisteren verliet het pond de markt op 3,3240.

NEW YORK Voor de derde achtereenvolgende dag heeft Wall Street gisteren een uitstekende handelsdag beleefd. Beleggers borduurden voort op de vaste stemming die de effectenbeurs van New York maandag en dinsdag ook al kenmerkte. Dit keer klom de Dow Jones-index met 103,13 punten tot een slotstand van 8021,23. Maandag was het koersgemiddelde al met 108,70 en dinsdag met nog eens 114,74 punten gestegen. Met de forse winst van gisteren heeft de belangrijkste graadmeter van de aandelenmarkt zich hersteld van de klap van 247,37 punten die Wall Street vorige week vrijdag te verwerken kreeg.

Gisteren waren vooral de technologiefondsen in trek. De toon in deze sector werd gezet door Dell, de computerfabrikant die over het tweede kwartaal een netto winst van 214 miljoen dollar had bekendgemaakt. Dat was niet alleen ruim twee keer zoveel als het resultaat van 103 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, maar ook meer dan analisten hadden verwacht.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag licht gedaald. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte bij geringe omzetten met 95,11 punten tot 19.157,12 punten.