Wandelingen in en om Parijs; De stilte van de grote stad

Zoals vaak in het volle leven moet bij het wandelen eerst een dilemmaatje onder ogen worden gezien. In dit geval dat van de wandelaar die zijn roeping luchtig opvat: gaan we direct op pad of wordt eerst een bezoek afgelegd aan het plaatselijke Hôtel de la Gare, in Orry-la-Ville getooid met de bucolische naam L'Orée du Bois?

Het ziet er niet uit, maar het ligt in het groen, de mensen zijn aardig en hoewel het café, de sneleetzaal en het restaurant met linnen servetten alle drie even lelijk zijn, zelfs als er niemand zit, willen ze wel een omelet met bospaddestoeltjes bakken of een frisse salade niçoise met goudgeel gebakken aardappeltjes serveren - de rode huiswijn is ook al sympathieker dan het formica doet vermoeden.

Maar we zouden gaan wandelen, dus we houden Hotel De Bosrand te goed. De RER-trein heeft ons niet voor niets in een half uur van het Gare du Nord Parijs uit gereden. De wandelschoenen worden aangesnoerd en de eerste rode en witte streepjes gezocht. Nu nog zorgen dat we de route niet in de verkeerde richting gaan volgen, want anders komen we verkeerd uit met onze verdere logistieke plannen.

De GR1, grande randonnée nummer één, is een goed onderhouden wandelweg van meer dan 600 kilometer in een ruime cirkel rond Parijs. Die kan als één tocht worden gelopen, maar het hoeft niet. De zekerste manier om terug te komen bij L'Orée du Bois of één van die andere landelijke restaurannetjes langs de spoorlijnen Parijs-uit, is een Petite Randonnée (PR) of een GR-de-pays te lopen. Dat zijn wandelingen van anderhalf tot een paar uur die uitkomen op het vertrekpunt. Ze zijn soms iets minder consequent aangegeven dan de landelijke GR-verfploegen doen, maar met een boekje (zeker die waar stafkaartfragmenten zijn afgedrukt) is het best te doen. Een kompas kan helpen op bewolkte dagen.

De GR1, de wandel-périphérique om Parijs, is een oude en betrekkelijk onbekende tophit voor wie de drukke stad wil combineren met buiten-zijn en stilte. Door het grote aantal trein- en buslijnen dat Parijs radiaal in- en uitrijdt is het goed mogelijk één of meer etappes van de GR1 te lopen en bij aankomst weer de stad in te reizen zonder naar het beginpunt terug te hoeven. Het GR1-gidsje Tour de l'Ile de France van de Fédération Française de la randonnée pédestre geeft aan in welke dorpen en stadjes openbaar vervoer stopt en waar en route kans op overnachting bestaat. Van te voren bellen is raadzaam, het zijn nog wel eens herbergen waar Parijzenaars hun feesten in het groen vieren. Verrassingen zijn niet uitgesloten. Auberge la Renaissance, in Viarmes, ten noorden van Parijs, oogt als een middelmatig hotelletje, lid van de fatsoenlijke maar zelden opwindende Logis de France. Het blijkt een hartelijke ontvangst te paren aan schone, moderne kamers en schappelijke prijzen. Helaas koken de eigenaars op zaterdagavond voor hun vrienden en niet voor gasten.

De laatste tijd komen er steeds meer gidsen bij, zoals La Ceinture Verte d'Ile de France (GR-de-pays) en Les Environs de Paris à pied (57 PR-variaties). De eerste ligt wat dichter bij Parijs dan de GR1 en gaat dus vaker door bebouwd gebied. De tweede bevat wandelingen (tot zes en een half uur) iets verder van de stad af. De groene-ceintuurgids biedt veel vertrekpunten bij stationnetjes, de circuitvormige PR-wandelingen uit het andere boekje zijn voor wie uit Parijs komt vaak alleen doenlijk per auto.

Wie geen zin heeft drie kwartier het stadscentrum uit te rijden om een paar uur te wandelen, kan sinds kort ook grijpen naar het uitstekende gidsje Paris à pied. Met noeste vlijt hebben de mensen van de Franse wandelbeweging in samenwerking met de gemeente rode en gele streepjes geplakt op verkeersborden, bruggen en stoplichten. De niet-wandelaar ziet ze nooit; wie eenmaal is ingewijd, ziet de gekleurde streepjes overal in Frankrijk. Ook in Parijs lopend van Noord (Cité des sciences) naar Zuid (Parc Montsouris), of van West (Bois de Boulogne) naar Oost (Bois de Vincennes), zelfs in de tuin van de met toeristen overwoekerde Notre Dame, vind je de alleen voor ons aangebrachte streepjes. Soms kronkelt de route langs te veel huizen van vergeten grootheden, dan helpt afsnijden, er is geen controle. Deze wandelingen (ook in Bois de Boulogne en Bois de Vincennes) zijn mooie aanvullingen op de door Jan Dibbets met monumentale spijkerbroekknopen in het Parijse plaveisel uitgezette Arago-route (beschreven door Philip Freriks in Het spoor van de monumentale meridiaan, Bruna.) De wereldstad kan te voet stil en landelijk zijn.

Gidsen verkrijgbaar bij Fédération française de la randonnée pédestre, 64, Rue de Gergovie, Paris 75014, tel vanuit Nederland 00331.45.45.31.02, bij het Comité départemental de la randonnée pédestre de Paris, 39 Rue de l'Abbé Grégoire, Paris 75014. Makkelijker (minder sluitingstijden) bij: Au Vieux Campeur (ook stafkaarten), 48 Rue des Ecoles, Paris 75005, tel 00331.43.12.32 en bij goede boek- en sportwinkels.

    • Marc Chavannes