Voorkeur; Theater

OM DE LIEFDE VAN LAURENT Spitse bewerking van Lope de Vega's toneelstuk 'Fuente Ovejuna' en R.W. Fassbinders drama 'Das brennende Dorf'. Een Spaans dorpje komt in opstand tegen een edelman die de inwoners tiranniseert - maar regisseur Frances Sanders neemt het niet zonder meer op voor de rebellen. Hun passies zijn net zo rauw als die van de machthebbers en bloedwraak blijkt geen ideale oplossing. De muziek, de energieke acteurs en de vele visuele vondsten maken deze voorstelling tot een feest, ondanks het zware thema. Openluchttheater Amsterdamse Bos, t/m 30 aug (niet op zo en ma). Entree: vrijwillige bijdrage; inl bij twijfelachtig weer: 020-6433286.

APRIL (1864-1889) Een toneelwestern, geregisseerd door Rob Ligthert, over vier binnenvetters in een eenzaam gehucht die al hun verlangens projecteren op hun gevangene. April heet zij en ze wordt gespeeld door Monic Hendrickx. Mooie rollen schreef Peer Wittenbols van De Federatie ook voor Hans Hoes, Erik de Visser, Anne Marien Lousberg en Remco Melles. 22 t/m 24 aug Groningen Noorderzon, 27, 28 aug Limburg Limburg Festival.

LEER OM LEER Door Shakespearetheater Diever. Met deze uitvoering van een weinig gespeeld blijspel van Shakespeare zoekt het openluchtspel van Diever in Drenthe aansluiting bij het professionele toneel. Een zeer bijzondere, sterk gespeelde uitvoering; mooie rollen, modern van enscenering. 23 en 27 aug Diever Openluchttheater.