Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN De serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw wordt 22 aug 20u15 voortgezet door het Ned. Philh. Orkest olv Gabriel Chmura met Berlioz' Les nuits d'été, gezongen door Charlotte Margiono. Verder: Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy en de Zevende symfonie van Dvorák. De Beethoven Academie speelt 23 aug 20u15 olv Jaap ter Linden mmv violist Julian Rachlin muziek van Mozart en Haydn. Het Orchestre Français des Jeunes speelt 24 aug 20u15 olv Marek Janowski muziek van Ligeti, Brahms (Vioolconcert met Vadim Repin) en Berlioz (Symphonie fatastique). Nieuw Sinfonietta Amsterdam speelt 25 aug 20u15 olv Lawrence Renes een Mozart-programma met als solisten de sopranen Miranda van Kralingen en Ilana Davidson en violiste Candida Thompson. Het Orkest van het Oosten en dirigent Jaap van Zweden spelen 26 aug 20u15 muziek van Bach, Tsjaikovski Roccoco-variaties met celliste Allison Eldredge en Mendelssohn. Het Dallas Symphony Orchestra treedt 27 en 28 aug 20u15 op met als violist Joshua Bell en pianist Andrew Litton.

PRINSENGRACHTFESTIVAL Het traditionele Prinsengrachtconcert in Amsterdam is na vijftien jaar uitgegroeid tot een gratis Prinsengrachtfestival met meer dan dertig concerten op vijftien locaties op en rond de Prinsengracht. Op 23 aug 11u en 12u15 beginnen in grachtenhuizen, tuinen en op dakterassen concerten door tal van solisten en ensembles. Reserveren is niet mogelijk, gratis kaarten zijn vanaf 9u af te halen bij Cristofori, Prinsengracht 581-583. Om 17u is er op de ponton voor het Pulitzerhotel bij de Raadhuisstraat het Kinder Prinsengrachtconcert met Frank Groothof in Don Giovanni. Om 20u30 begint daar het 'echte' Prinsengrachtconcert rond de pianist Itamar Golan, die wordt bijgestaan door violist Joshua Bell, celliste Quirine Viersen en klarinettist Sharon Kam. Inl. op teletekst pagina 310 en op Internet: http://www.omroep.nl/avro.

IN DE TUIN VAN PALEIS HET LOO Het Reizend Muziekgezelschap van Christiaan Bor en een aantal gastmusici geven 24 aug een Zomer Muziek Festival in de tuinen van paleis Het Loo in Apeldoorn met concerten om 12u30, 15u en 17u: muziek van o.a. Vivaldi, Haydn, Rossini, Paganini, Chopin, Puccini en Respighi. Voorverkoop bij VVV-Ticket Points, GWK-Ticket Points en Ned. Res. Centrum 070-3177211.

HENNEMAN STRIJKKWARTET Geïnspireerd door de architectuur en de muziek uit de Middeleeuwen schreef altvioliste Ig Henneman een aantal stukken voor strijkkwartet die ze de naam 'Westwerk' gaf. De andere leden van dit ook improviserende kwartet zijn: Mary Oliver (viool), Tristan Honsinger (cello) en Wilbert de Joode (contrabas). 23 aug Sint Catharinakapel Oud Lemiers (Vaals), Dorpskerk Krewerd (Delfzijl), 29 aug Vredenburg Utrecht (Nacht van de Oude Muziek), 5 sept BIMhuis Amsterdam.

HEINEKEN MUSIC ROTTERDAM Heette vroeger 'jazzfestival' en dat is aan de programmering nog wel te merken. Speelt zich grotendeels af in horecagelegenheden, bijvoorbeeld café Dizzy waar op de achtereenvolgende avonden te horen zijn: het Amsterdam Jazz Quintet, het Willem Breuker kwartet, Raise the Roof! en het Eric Vloeimans kwintet. Op het Schouwburgplein vrijdag BIG BANG! m.m.v. Jules Deelder, zaterdag HIPS en de Doopgezinde Gemeente en zondag de Cu-Bop City Big Band. 28 t/m 31 aug div locaties Rotterdam.

LE ROCKSTAR Slechts 175 toeschouwers per keer worden toegelaten op de muzikale boottocht 'Et Maintenant.. Le Rockstar!' met optredens van Claw Boys Claw, Scram C Baby en DJ Disc-O-Very. 27 en 28 aug achter Centraal Station, Amsterdam, 30 en 31 aug Nijverheidskade, Utrecht, 2 sept Leiden, 3 sept Delft, 4 en 5 sept Rotterdam, 10 sept Den Bosch, 11 en 12 sept Nijmegen, 13 sept Arnhem, 16 sept Deventer, 17 sept Zwolle, 18 sept Kampen, 20 en 21 sept Groningen.