Shell wil 450 pompstations van Chevron overnemen

ROTTERDAM, 21 AUG. Oliemaatschappij Shell onderhandelt met haar Amerikaanse concurrent over de overname van 450 benzinestations in Groot-Brittannië die het logo Gulf Oil dragen.

Shell UK, de Britse dochteronderneming van de Koninklijke/ Shell Groep, heeft dit bevestigd en deelde vanochtend mee te hopen dat de onderhandelingen met Chevron in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen woren afgerond.

Als de koop doorgaat zal Shell haar concurrent Esso als maatschappij met het grootste marktaandeel in de verkoop van brandstoffen in Groot-Brittannië onttronen. De Britse oliemaatschappijen geven, anders dan in Nederland, om concurrentieoverwegingen geen informatie over hun marktaandeel. Wel zegt Shell nu ongeveer 1.800 pompstations langs de Britse wegen in bedrijf te hebben. Ook is bekend dat Esso tot nu toe de koning op de Britse markt is en dat de 450 stations van Gulf Oil een marktaandeel van 4 procent vertegenwoordigen. In 1994 nam Chevron de stations over van Gulf Oil en het jaar daarop kocht Shell UK in Londen een klein aantal pompstations van Gulf in Londen en omgeving.

Chevron stopt met zowel de productie als de verkoop van brandstoffen voor het motorverkeer op het Britse eilandenrijk omdat dit Amerikaanse concern een te klein marktaandeel heeft om zich in de concurrentiestrijd staande te houden. Britse oliemaatschappijen stoppen steeds meer geld in winkels bij de pompstations, die vaak een hogere omzet halen dan de direct aan auto's gerelateerde verkopen. Daardoor worden de stations van grote maatschappijen steeds aantrekkelijker voor automobilisten die na het tanken ook meteen boodschappen willen doen.

De beslissing van Chevron heeft ook te maken met de overcapaciteit in de Europese raffinagesector. Het bedrijf wil van zijn raffinaderij in Milford Haven in Wales af waar 115.00 vaten ruwe olie per dag worden verwerkt tot benzines, dieselolie, vliegtuigbrandstof en huisbrandolie. Chevron moet de fabriek sluiten omdat het niet gelukt is er een koper voor te interesseren. Shell heeft recentelijk juist beslissingen genomen om de raffinagesector in Europa te saneren. De capaciteit van een grote raffinaderij in Berre (Frankrijk) wordt verminderd en raffinaderijen in Groot-Brittannië worden verbeterd.