Schadeclaim Hans van Z.

GRONINGEN, 21 AUG. De vroegere seriemoordenaar Hans van Z. (55) heeft gisteren voor de rechtbank van Groningen een schadevergoeding geëist van dertienduizend gulden, omdat hij dertien dagen ten onrechte in voorarrest heeft gezeten.

Van Z. werd in 1969 veroordeeld tot levenslang wegens het plegen van drie moorden en zat negentien jaar van zijn straf uit. Hij werd in maart dit jaar gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag cq. moord op zijn buurman in Delfzijl. Van Z. zou hem met een hamer op het hoofd hebben geslagen en hebben gestoken met een mes. Het OM seponeerde de zaak wegens gebrek aan bewijs. Volgens de advocaten van Van Zon, de gebroeders Anker, is de schadeclaim van 1.000 gulden per dag hoger dan gebruikelijk, gezien de ernst van de verdenking en de vele publiciteit die de zaak teweeg bracht.

Verder noemen ze het “curieus” dat gebleken is dat de politie twee dagen nadat Van Zon werd aangehouden, de aangever als verdachte hoorde wegens het doen van een valse aangifte. Dit feit werd niet gemeld aan het OM. Beide verbalisanten zijn hierover onderhouden door het OM.