Russische wapenexport stijgt snel

MOSKOU, 21 AUG. Rusland verwacht dat zijn export van wapens dit jaar stijgt naar meer dan 10 miljard dollar (2,07 miljard gulden). Verreweg het grootste deel daarvan gaat naar China, India en andere ontwikkelingslanden in Azië. Dat heeft Alexander Kotyolkin, hoofd van het Russische monopoliebedrijf Rosvooruzheniye, gisteren meegedeeld op een persconferentie ter gelegenheid van de internationale luchtvaartshow in Moskou.

Per 1 augustus was de orderportefeuille gegroeid tot 7 miljard dollar, en meer contracten zitten al in de pijplijn voor de komende maanden. Defensievliegtuigen zijn goed voor 57 procent van de exportorders voor wapengerelateerde producten tot nu toe. Grootste koper is India, direct gevolgd door China dat volgens Kotyolkin sinds 1992 vijftig Su-27 SK jachtvliegtuigen heeft besteld. De regering in Peking overweegt nog 55 van deze vliegtuigen aan te schaffen.

Ook andere Aziatische landen kopen Russische toestellen, zei hij. Maleisië sloot recentelijk een contract met de Russen voor aankoop van achttien MIG-29 gevechtsvliegtuigen, Vietnam kocht zes Su-27's en Kotyolkin verwacht dat dit land nog eens 800 toestellen voor circa 800 miljoen dollar zal aanschaffen. Indonesië heeft besloten twaalf Su-30 K gevechtsviegtuigen aan te schaffen en acht helikopters en de Filippijnen en Thailand hebben belangstelling getoond voor de aankoop van MIG-29's. De afgelopen jaren verkocht Rusland helikopers aan Colombia en Peru.

(Interfax)