Regen van doelpunten bij duel in Istanbul

ROTTERDAM, 21 AUG. Hoewel ze een bijrol spelen in Groep 7 van het WK-kwalificatietoernooi maakten Turkije en Wales er in Istanbul een dolle boel van. Het onderlinge duel in de poule waarin ook Nederland uitkomt leverde liefst tien treffers op. Turkije won: 6-4. Met vier treffers was Hakan Sukur (Fenerbahce) de grote man bij de thuisploeg.

Turkije nam binnen zeven minuten een voorsprong van 2-0 via doelpunten van Sukur en Sancakli. Wales sloeg terug met treffers van Blake en Savage. Daarna verspeelde de ploeg van bondscoach Bobby Gould nog twee keer een voorsprong. Saunders en Melville zorgen voor een positieve marge, Sukur en Cetin werkten de achterstand weer weg: 4-4. Suker had met zijn laatste twee treffers het laatste woord: 6-4. Turkije behoudt door de bizarre zege een minieme kans op een WK-ticket. Wales is kansloos.

Oliver Bierhoff was weer eens de held van Duitsland. De man van het gouden doelpunt in de EK-finale tegen Tsjechië in 1996 maakte weer als invaller het verschil in de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland in Groep 9. De spits van Udinese scoorde een zuivere hattrick binnen zeven minuten en waardoor Duitsland in de laatste twintig minuten een 1-0 achterstand wegwerkte. De ploeg van Berti Vogts heeft de kansen op het WK in Frankrijk nog volledig in eigen hand.

Denemarken blameerde zichzelf in Groep 1. De Europese kampioen van 1992 liep in Sarajevo tegen de eerste nederlaag op. Het bescheiden team van Bosnië-Herzegovina won met liefst 3-0. De sensationele eindstand was al bij de rust bereikt. Door het eerste verlies van de Denen, met Michael Laudrup (Ajax) en Peter Möller (PSV) in de gelederen, zijn Griekenland en Kroatië weer in de race voor een WK-startbewijs.

Roemenië is vast van plan zonder puntverlies het WK-kwalificatietoernooi af te sluiten. De superieure koploper van Groep 8 won voor eigen publiek ook de zevende wedstrijd en is als eerste land geplaatst. De thuisploeg bleef Macedonië met 4-2 de baas. Roemenië incasseerde wel de eerste treffers.

Moldovan scoorde twee keer voor het Roemeense team. De andere doelpunten kwamen op naam van Galca en Dumitrescu. Dzokic nam na de rust beide treffers van Macedonië voor zijn rekening. Door de remise bij Ierland-Litouwen (0-0) is Roemenië al drie duels voor het einde zeker van deelname aan het WK.

In Groep 3 kan Finland de eindronde in Frankrijk definitief vergeten. Koploper Noorwegen was in Helsinki veel te sterk: 0-4. De treffers kwamen op naam van Solbakken, Rudi, Jostein Flo en Tore Andre Flo. In het Finse team begonnen Nuarela (FC Zwolle), Sumiala (FC Twente) en Litmanen (Ajax) in de basis. Door het gelijke spel in het duel tussen Hongarije en Zwitserland (1-1) zijn de Noren vrijwel zeker van de groepszege.