PSV geolied maar ook gemakzuchtig

EINDHOVEN, 21 AUG. Vanuit de voetbalbolwerken in Amsterdam en Rotterdam wordt haast gemaakt met de jacht op PSV. Links en rechts zijn zowel kleurrijke als kleurloze spelers bereid gevonden de troepen te versterken als gold het een wapenwedloop met de kampioen uit Eindhoven. De zogenoemde open dagen, waarin het aanhangersvolk zich mag koesteren in de warmte van zijn club en zich mag verpozen met oude en nieuwe sterren droegen zelfs de sfeer van een wapenschouw.

Want populariteit wordt door de clubleiders graag als kwaliteit aangewend in de strijd tegen de concurrentie.

PSV is niet de populairste club van Nederland. Wordt de ploeg uit Eindhoven kampioen, dan wordt dat doorgaans door menig Nederlandse voetballiefhebber aangemerkt als een kwestie van fortuin en financieel voordeel, maar vooral als een logisch gevolg van tegenslagen bij de grote concurrenten. Aan het begin van deze competitie rijst de vraag of regerend kampioen PSV in de strijd tegen de eeuwige rivalen als kampioen stand kan houden. Of de ploeg de door de lokale en bevriende media begeleide plaagstoten uit Amsterdam en Rotterdam kan doorstaan en niet ten onder gaat aan achtervolgingswaan. Na de eerste ronde valt nog weinig te concluderen. Ajax won dinsdag met 5-0 van Vitesse en PSV won gisteren met 5-1 van RKC, Feyenoord speelt vanavond pas tegen MVV.

Feyenoord heeft zich versterkt, bijvoorbeeld met ene Cruz, die volgens kenners de genen van Maradona en Van Basten in zich draagt en daarom per helikopter tussen het Rotterdamse volk in de Kuip neerdaalde. Het rijke, maar knijperige Ajax heeft noodgedwongen zijn portemonnee getrokken en zich verrijkt met een keur aan swingende voetballers die het beste voor de nabije toekomst beloven. Maar hoe zit het dan met PSV? Nou, die club versterkte zich een half jaar geleden al met De Bilde, een omstreden Belg met een explosief karakter en een neus voor doelpunten. Daarnaast werden enkele spelers van minder allooi binnengehaald om de selectie draagkracht te geven met het oog op zware tijden in de Champions League.

PSV leek uit op consolidatie van zijn succesvolle technische en zakelijke beleid. Maar van enige verwarring was niettemin al gauw sprake toen bleek dat topscorer Nilis een enkeloperatie moest ondergaan en daarvan zeker een paar maanden diende te revalideren. In allerijl werden plaatsvervangers aangetrokken, van heinde en verre, want wat van ver komt schijnt niet alleen goedkoop te zijn maar ook goed. En PSV is nog niet klaar. Alsof de zenuwen de kampioen na de wapenschouwen in Amsterdam en Rotterdam door de keel gieren, wordt in Eindhoven gehoopt op de komst van het Braziliaanse talent Denilson. Bij PSV heeft men goede ervaringen met Brazilianen. Romario en Ronaldo stalen de show bij de Eindhovense club en werden verkocht voor minimaal het dubbele van de inkoopprijs.

In de eerste wedstrijd van de competitie tegen RKC hoefde PSV gisteren nog niet tot het uiterste te gaan. Toch maakte de ploeg een meer gedreven indruk dan afgelopen zondag tegen Roda JC in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De aanvallen waren snel en verliepen geolied. Ze stokten voor het doel van RKC, waar verdedigers te hoop liepen als een volk ijverige mieren. In de achtste minuut diende de kleine club die zich moet tevreden stellen met ongeveer een achtste deel van de begroting van PSV, zich al gewonnen geven. Een heerlijke dieptepass van Jonk bereikte De Bilde die vervolgens genadeloos met zijn linkervoet uithaalde: 1-0.

RKC stelde zich te weer als een bij voorbaat kansloze tegenstander. Zonder grof te spelen hield de club van trainer Boeve, die debuteerde in het betaalde voetbal, de score draaglijk. In de dertiende minuut stak verdediger Bogers in een reflex zijn hand uit naar de bal en vermeed daardoor dat PSV'er Valckx alleen voor de doelman zou komen. De bijna foutloos leidende scheidsrechter Luinge trok onmiddellijk de rode kaart. Maar wie had gedacht dat PSV zou doorstomen naar dubbele cijfers kwam bedrogen uit.

Heerlijk was het spel van De Bilde, van Jonk en vooral van Vampeta, die zich met een numerieke meerderheid voor PSV geen zorgen hoefde te maken over zijn verdedigende tekortkomingen. De passes waren effectvol en precies, zijn rushes en kapbewegingen aangenaam om te zien. Maar zoals altijd stierven zijn acties in schoonheid, wat toch min of meer een aandoenlijk Braziliaans trekje is. PSV-trainer Advocaat wordt gek van Vampeta, maar andersom geldt hetzelfde. Zodra Vampeta niet meer aan de zijde van de PSV-trainersbank hoeft te spelen, verliest hij zijn onzekerheid. Vampeta maakte aan de 'overzijde' het tweede doelpunt op onnavolgbare wijze: na een pass van Jonk kapte hij de bal langs doelman Van Dijk en scoorde.

Met Bruggink in plaats van Degryse werd PSV gretiger. Maar ook Bruggink miste veel kansen. Totdat Zenden hem in staat stelde met een kopbal 3-0 te maken. Jonk - altijd weer Jonk - stond met precieze passes aan de basis van de doelpunten van Cocu en Iwan. De Bilde werd vervangen om zijn kwetsbare enkel- en kniegewrichten te sparen en maakte plaats voor Claudio. Waarom het geen 10-0 werd, is een vraag waarop weinigen een antwoord weten. Misschien geniet PSV te snel van zijn verworvenheden. Dat Cocu vijf minuten RKC-speler Nielsen niet wenste af te stoppen op weg naar het doel van keeper Koch, kan illustratief zijn. Nielsen scoorde 5-1 en bijna heel PSV dacht: nou en.

    • Guus van Holland