Prominente mensen in adviesraad Jorritsma

DEN HAAG, 21 AUG. De Raad voor verkeer en waterstaat, het belangrijkste adviesorgaan van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat), krijgt een nieuwe samenstelling. Jorritsma heeft bij de samenstelling van de twaalfkoppige raad vooral gekozen voor prominenten uit het bedrijfsleven en de wetenschap.

Naast voorzitter W.E. Scherpenhuijsen Rom (ex-ING) gaan onder anderen ex-KLM president P. Bouw (onder meer lid raad van commissarissen NS en E.J. Wintzen, oprichter van automatiseerder BSO en 'ethisch' belegger, adviseren over de toekomst van de luchtvaart in Nederland, concurrentie op het spoor en het verkeers- en vervoersbeleid. G. Prins, directeur van adverteerder Saatchi & Saatchi, neemt ook zitting.

De Raad, die sinds begin jaren negentig bestaat, brengt de minister van Verkeer en Waterstaat gevraagd en ongevraagd advies uit. De vorming van een nieuwe raad was nodig, omdat begin dit jaar een nieuw stelsel van adviesorganen werd ingevoerd, dat moet leiden tot onafhankelijker advies. Vertegenwoordigers van belangenorganisaties mogen geen zitting meer hebben in adviesorganen, alleen onafhankelijke deskundigen. Al eerder werd bekend dat Scherpenhuijsen Rom voorzitter zou worden van de raad. “Op het moment dat minister Jorritsma mij vroeg voorzitter te worden (...) was mijn eerste gedachte dat de minister zich vergiste. Ik ben immers geen deskundige op het gebied van verkeer en waterstaat”, schrijft hij in de introductiebrochure van de Raad. De ex-bankier vond zijn beoogde voorzitterschap evenwel wel passen in de opvatting van de minister dat de raad juist moet komen met “nieuwe, soms onorthodoxe en vaak nog niet maatschappelijk geaccepteerde oplossingsrichtingen”.

Zes hoogleraren hebben zitting in de Raad, onder wie prof. dr. R.J. in 't Veld, hoogleraar bestuurs- en organisatiekunde.