Parlement Iran stemt in met kabinet

TEHERAN, 21 AUG. Het Iraanse parlement heeft gisteren zijn vertrouwen uitgesproken in alle 22 ministers die de nieuwe president, Mohammad Khatami, in zijn kabinet wil opnemen.

De uitspraak wordt in Iran gezien als een grote overwinning voor de hervormingsgezinde Khatami, die bij de presidentsverkiezingen van mei 69 procent van de stemmen kreeg.

Voor het debat in het parlement plaatshad, gingen veel waarnemers er van uit dat het conservatieve kamp alles op alles zou zetten om de benoeming van de liberaal Ataollah Mohajerani tot minister van Cultuur en Islamitische Leiding tegen te houden. Tijdens het debat vroeg een conservatief parlementslid aan Mohajerani of hij de schrijver Salman Rushdie, tegen wie een fatwa is uitgevaardigd wegens zijn boek 'De Duivelsverzen', zou vermoorden als hij hem zou tegenkomen. Mohajerani gaf geen direct antwoord op de vraag, maar onderstreepte dat hij “veertig slapeloze nachten” had gehad toen hij een stuk over het boek moest schrijven.

In een rede tot het parlement zei Mohajerani dat hij alles in het werk zou stellen om een klimaat van vrijheid in Iran te scheppen. “We moeten een atmosfeer creëren waarin alle burgers hun opvattingen kunnen uitdrukken. De islam is geen nauwe donkere steeg. Iedereen kan vrijelijk op het pad van de islam lopen.” Mohajerani beloofde het ministerie van Cultuur, dat onder andere tot taak heeft na te gaan of cultuuruitingen wel in overeenstemming zijn met de islam, om te vormen van “het mikpunt van spot dat het nu is” tot “een parel in de kroon van Iran”.

Het parlement ging ook akkoord met twee andere controversiële benoemingen, die van de hervormingsgezinde Abdollah Nouri tot minister van Binnenlandse Zaken en die van Kamal Kharazzi tot minister van Buitenlandse Zaken. Kharazzi was in de ogen van het conservatieve kamp een slechte keus omdat hij is opgeleid in de Verenigde Staten, voor conservatieven de aartsvijand van Iran.

In een vraaggesprek op de Iraanse televisie zei Khatami na de vertrouwensstemming dat hij de uitvoering van zijn programma van hervormingen “stap voor stap” zal voortzetten. (AP, Reuter)