Opnieuw protesten tegen Disney Company

WASHINGTON, 21 AUG. Amerikaanse Arabieren en katholieken hebben woensdag geprotesteerd tegen de Walt Disney Company. Met name de manier waarop Arabieren en priesters worden geportretteerd in film- en televisieproducties van Disney moet het ontgelden.

In een verklaring zei The American-Arab Anti-Discrimination Committee (AAC) dat Disney een 'heilige oorlog tegen de Arabieren lijkt te hebben ontketend'.

De AAC maakt vooral bezwaar tegen G.I.Jane, de film met Demi Moore die vrijdag in de Verenigde Staten uitkomt. In de slotscenes van de film worden Arabieren op brute wijze vermoord door Amerikaanse soldaten. Operation Condor van karate-specialist Jackie Chan en Kazaam, met basketball-ster Shaquille O'Neal, zouden grossieren in Arabische stereotypen.

Tegelijkertijd begon de New Yorkse Catholic League een petitie-campagne om Disney te bewegen de ABC-serie Nothing Sacred niet uit te zenden. Het programma zou een 'verbijsterend beeld' van het priesterschap geven. 'De priesters die ik ken, beschouwen hun roeping niet slechts als een 'baan' en twijfelen niet aan het bestaan van God', aldus de petitie.

The Disney Company ligt ook al enige tijd onder vuur van christenen in de VS. Zij boycotten de studio in verband met diens tolerante houding tegenover homoseksuele werknemers. Disney krijgt wel steun van de groep Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays (PFLAG), sympathisanten van de homobeweging. Zij kondigden een tegenactie aan op 15 september in Disney World. (Reuters)