Ontdektocht

Je loopt door het riet en langs het water met een vergrootglas en een schepnet en dan zie je pas hoeveel vliegende, kruipende en zwemmende dieren er in en rond het water leven. Zo kan je niet alleen vlinders, muggen en tal van andere insecten ontdekken, maar ook kikkers, padden, muizen, ratten, slakken, waterplanten en zelfs een slang. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er op za 23 aug om 13u30 een ontdektocht in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten. Wel van te voren aanmelden: 0527-246644. Kosten ƒ 1,- per kind.

*Ontdektocht voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op 23 aug in bezoekerscentrum De Wieden, Noordeinde 60, 's-Graveland.

Wilhelmina's Zomers

Ze wonen in een enorme kartonnen doos met speelgoed; vader, moeder en twee kinderen. Maar het is geen gewoon gezin: de kinderen worden verbeeld door twee graafmachines en spelen de hoofdrol. En ook het speelgoed komt tot leven en blijkt een heel eigen wil te hebben. Zo is er een teddybeer die zo groot is als een echte beer en te veel drinkt. Ook speelt er een pop die er wel heel lief uitziet maar eigenlijk hele akelige dingen met mensen wil doen. Alles is anders in de openluchtvoorstelling BOX van Theatergroep FTZ, een voorstelling die draait om humor, spektakel en muziek en speelt van 21 t/m 24 aug op de Wilhelminapier naast Hotel New York, Rotterdam. Voor kinderen vanaf 8 jaar. De voorstellingen beginnen om 21u, kaarten ƒ 20.

*BOX van Theatergroep FTZ van 21 t/m 24 aug vanaf 21u op de Wilhelminapier, Rotterdam voor kinderen vanaf 8 jaar. Kaarten ƒ 20.

Vertrekken uit je eigen land om ergens anders te gaan werken, wonen en daar een nieuw bestaan opbouwen. Het is al heel oud en zal altijd blijven bestaan. Op de Wilhelminapier voor Hotel New York zijn honderduizenden mensen met de boot van de Holland-Amerika Lijn naar Amerika vertrokken. Daar gingen ze met manden, koffers en pakken aan boord en zwaaiden huilend naar familie en vrienden op de kade. Zo 24 aug wordt er op die pier een ode gebracht aan alle landverhuizers van de wereld, vroeger en nu. Eerst vertelt Paula Magnus over landverhuizen en daarna gaan alle bezoekers ook landverhuizen: met muzikanten, havenpersoneel, hoteleigenaren, een bootreis en douane maken kinderen mee wat landverhuizers vroeger en nu hebben gedaan. Het begint om 14u; kom in ieder geval verkleed als landverhuizer met koffers, manden en pakken!

*Landverhuizersdag op de Wilhelminapier, Rotterdam op 24 aug van 14 tot 17u.

Odyssee per trein

De Griekse held Odysseus moest van de goden tien jaar over de wereld zwerven voordat hij zijn vaderland Ithaca weer kon bereiken. Homerus vertelt in de Odyssee over zijn avonturen: hoe hij en zijn mannen in het land van de eenogige Cyclopen gevangen genomen werden en ontsnapten, zijn bezoek aan de onderwereld, hoe hij schipbreuk lijdt en eindelijk na tien jaar thuiskomt om weer koning te worden nadat hij eerst de vrijers van zijn vrouw heeft verslagen. In het Amstelpark is t/m 31 aug op do, vr, za en zo om 18u en 20u de theatervoorstlling 'Odyssee per trein' te zien. Het publiek reist met de Amstelparktrein door de voorstelling en gedurende de reis ontrolt zich het verhaal van Odysseus. Voor kinderen vanaf 6 jaar. De voorstelling duurt een uur.

*Theatervoorstelling 'Odyssee per trein' op do, vr, za en zo t/m 31 aug om 18 en 20u in het Amstelpark, Amstelpark 4, Amsterdam. Toegang: kinderen tot 16 jaar ƒ 6, (stadspas ƒ 4), volwassenen ƒ 12,50 (stadspas ƒ 10). Res op 020-6426246, AUB 020-6211211 en aan de kassa bij de hoofdingang van het park.

Frank Groothuis

In Mozarts opera Don Giovanni zit de hoofdpersoon achter de vrouwen aan omdat ze een medaillon om hun hals dragen met daarin een geheim. Frank Groothuis van Sesamstraat speelt Don Giovanni in het Kinderprinsengrachtconcert op za 23 aug vanaf 17u op het ponton in de Prinsengracht voor Hotel Pullitzer.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker