'Oneigenlijke methoden in zaak-Picornie'

HAARLEM, 21 AUG. Justitie heeft bij de opsporing van verdachten na de voetbalrel bij Beverwijk methoden gebruikt die niet in het strafdossier worden verantwoord. Deze beschuldiging uitte advocaat F. van Ardenne vanmorgen voor de rechtbank in Haarlem. Zijn cliënt, Marco P. (24), stond daar terecht op verdenking van doodslag van de 35-jarige Ajax-aanhanger Carlo Picornie.

Deze kwam op 23 maart van dit jaar om het leven tijdens een gevecht tussen honderden Feyenoord- en Ajax-aanhangers bij de Bazar van Beverwijk.

Volgens Van Ardenne heeft de politie informatie gebruikt van de regionale inlichtingendienst in Rotterdam (RID) en van agenten van de zogenoemde supporters-begeleidingsgroep, die steeds aanwezig zijn bij risico-wedstrijden. De als getuige opgeroepen medewerker van de inlichtingendienst weigerde te antwoorden op de vraag of hij kennis had overgedragen aan de politie. “Daar mag ik van mijn baas niks over zeggen”, aldus de agent van de RID. De rechtbank ging hiermee akkoord.

Op aandringen van enkele advocaten heeft justitie gisteren besloten tot uitstel van vier van de zeven zaken die nog moesten worden behandeld. Het openbaar ministerie had voor deze week veertien Feyenoord-supporters willen dagvaarden.

Daarnaast heeft het OM na afsluiting van het vooronderzoek nog diverse getuigen gehoord, onder meer de patholoog-anatoom. De advocaten willen deze verklaringen ook betrekken in de dossiers van hun cliënten.