Massaal misbruik kinderen in Queensland

WELLINGTON, 21 AUG. Meer dan 400.000 personen in de Australische deelstaat Queensland, die 2,8 miljoen inwoners telt, zijn als kind seksueel misbruikt. Misbruik van minderjarigen is een maatschappelijke plaag in de deelstaat en de politie van Queensland reageert laks op meldingen daaromtrent. Dat staat in een rapport van de Commissie Jeugdzaken van Queensland, dat eerder deze week aan het parlement in Brisbane is aangeboden. De oppositie in Queensland spreekt van “Belgische toestanden” en eist een gerechtelijk vooronderzoek.

Volgens het rapport van commissielid Norm Alford hebben tegen de tijd dat ze achttien jaar een op de tien jongens en een op de vier meisjes in Queensland een verleden van seksueel misbruik. Zeventig procent van de psychiatrische patiënten in Queensland heeft als kind seksuele avances moeten ondergaan, aldus het rapport.

In het verslag staat ook dat rijke zakenlieden op grote schaal jonge Filippijnse jongens hebben misbruikt op de Whitsunday Eilanden, op het Grote Barrièrerif. De jongens zouden met vliegtuigen vol naar het vakantieoord zijn gevlogen. Het dagblad Brisbane Courier Mail meldt dat de Filippijnse jongens met de hulp van douane-ambtenaren Australië zijn binnengekomen. Het rapport van de Commissie Jeugdzaken geeft niet aan hoeveel Filippijnse jongens in Australië zijn misbruikt.

De burgemeester van de Whitsunday Eilanden heeft fel gereageerd op de beschuldigingen dat het vakantieoord werd gebruikt door rijke pedofielen die jongens uit Azië lieten komen. “Alle managers van vakantieverblijven hebben categorisch ontkend dat zoiets hier ooit is gebeurd”, aldus burgemeester Mario Demartini.

Volgens het rapport is er in Queensland een 'harde kern' van 300 pedofielen, die ieder tot 150 kinderen seksueel hebben mishandeld. Pedofilie is niet alleen in Queensland in opspraak. Een gerechtelijk onderzoek in de naburige deelstaat Nieuw Zuid-Wales ontrafelde vorig jaar een reeks gevallen van doofpotgedrag, incompetentie en laksheid van politie bij het onderzoek naar misbruik van kinderen.

    • Hans van Kregten