Kickboksen op Kaalheide

ROTTERDAM, 21 AUG. Op Sportpark Kaalheide heerste gisteravond zo'n opgefokte sfeer dat het voetbal eraan kapot ging. Roda JC-FC Utrecht kreeg met 1-0 een uitslag die het niet verdiende, 0-0 was beter geweest. Er was eerder sprake van kickboksen dan voetbal.

Scheidsrechter Mario van der Ende kreeg de meest uiteenlopende scheldwoorden naar het hoofd geschreeuwd. Hij trok twee rode kaarten (twee keer geel) voor André Ooijer (Roda JC) en Jean-Paul de Jong (FC Utrecht) en nog eens vijf gele voor anderen.

Waarom het duel tussen de bekerwinnaar en de ambitieuze middenmoter zo naar beneden moest worden gehaald, was iedereen een raadsel. Vanaf de eerste minuut was het duwen, trekken en schoppen, vooral wanneer de bal niet in de buurt was.

“Een turbulente wedstrijd”, relativeerde Utrecht-trainer Ronald Spelbos. Hij zei er geen moeite mee te hebben. “Een knokpartij die we winnend wilden afsluiten”, zei Roda JC's coach Martin Jol glimmend van trots. “Ik vond het niet zo hard.”

Jimmy Calderwood zwoer revanche en nam wraak op Willem II. Voor het begin van de competitie voorspelde de Schotse trainer dat hij met zijn nieuwe club NEC alleen terugkeerde in Tilburg om te winnen. Zijn spelers lieten hem niet in de steek: 2-1, al ging dat gepaard met rode kaarten voor Pothuizen en Koning. Daarom keek Calderwood toch met gemengde gevoelens op het duel terug. NEC heeft een smalle selectie en kan niet te veel spelers missen.