Jeltsin wil 35.000 gevangenen vrij

MOSKOU, 21 AUG. President Boris Jeltsin van Rusland heeft het parlement gisteren gevraagd om een uitgebreide amnestie voor gevangenen. Hij wil dat 35.000 gevangenen worden vrijgelaten en dat 60.000 anderen strafvermindering krijgen.

In totaal zouden 445.000 veroordeelden van de amnestie profiteren. De meesten van hen zijn veroordeeld, maar bevinden zich wegens plaatsgebrek niet in de gevangenis of zijn tot korte straffen veroordeeld en dienen die buiten de gevangenis uit.

“Ik beschouw de afkondiging van een amnestie niet alleen als een humanitaire daad van de kant van de staat, maar ook als de verlichting van een extreem gespannen situatie in onze gevangenissen”, aldus Jeltsin in zijn verzoek, dat is gericht aan de voorzitter van het parlement, de communist Gennadi Selezjnov.

De Russische procureur-generaal vroeg Jeltsin al in mei om een amnestie, om “een sociale explosie” in de gevangenissen te voorkomen. De Russische gevangenissen zijn overbevolkt en de levensomstandigheden zijn vaak mensonterend. Zeker achttienduizend gevangenen hebben tuberculose.

Volgens officiële gegevens van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zitten er bijna een miljoen mensen in de Russische gevangenissen, van wie er 724.000 zijn veroordeeld en 269.000 in voorarrest zitten en op hun proces wachten. Dat is vijftig procent meer dan bij de val van het communisme in 1991. Het aantal mensen in voorarrest is zelfs twee keer zo groot als in 1991.

Volgens Jeltsin zouden gevangen oorlogsveteranen, bejaarden, minderjarigen, zwangere vrouwen en vrouwen met kleine kinderen voorrang moeten krijgen bij de amnestie. De amnestie mag geen betrekking hebben op veroordeelde moordenaars, verkrachters of leden van de georganiseerde misdaad.

De Russische regering beschouwt de amnestie als onderdeel van plannen om het gevangenissysteem in overeenstemming te brengen met het Europese. (Reuter)