Holland Chemical vraagt notering op beurs Amsterdam

ROTTERDAM, 21 AUG. Distributeur van chemische producten en grondstoffen Holland Chemical International (HCI) gaat notering aanvragen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf wil nieuwe aandelen uitgeven ter financiering van de toekomstige groei en bestaande stukken herplaatsen.

Dat hebben HCI en ABN Amro, dat de beursgang zal begeleiden, gisteren bekendgemaakt.

Holland Chemical International, met hoofdkantoor in Amsterdam, heeft verkoopkantoren en opslagfaciliteiten in 23 landen in Europa en Noord- en Latijns-Amerika. Daarbij zijn zo'n 2.500 medewerkers actief. Het bedrijf beschikt via een joint venture over vijf chemicaliëntankers.

De onderneming behaalde vorig jaar een omzet van 853 miljoen dollar. Daarmee is ze een van de grotere distributeurs van chemicaliën op de wereldmarkt. De netto winst, voor buitengewone baten, bedroeg 18,5 miljoen dollar.

HCI betrekt haar producten zowel van de grote chemieconcerns als van kleinere, lokaal opererende bedrijven. Het telt wereldwijd meer dan 40.000 klanten.

Leidinggevende functionarissen bij HCI hebben al sinds 1960 de mogelijkheid om te participeren in het aandelenkapitaal. De aandelen zijn dan ook voor een groot deel in handen van zo'n tweehonderd (oud-)medewerkers. De Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) heeft sinds 1993 een belang van rond veertien procent in het bedrijf.

Het bestuur bestaat uit voorzitter G.J. Staartjes en M.D. Nadin, verantwoordelijk voor de financiële zaken. President-commissaris is mr.drs. H. Langman, ex-bestuurslid van ABN Amro en oud-minister van Economische Zaken.