Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Openbaar Vervoer

Half geld in metro Parijs om ozonpiek

PARIJS, 21 AUG. Trein, bus en metro voor half geld. Die maatregel heeft de Franse minister van Verkeer gisteren in Groot Parijs genomen om forensen uit de auto te krijgen. Sinds twee weken lijdt de hoofdstad onder een van de ergste ozonpieken van de laatste jaren.

De minister van Milieu, de Groene Dominique Voynet, staat onder aanhoudende kritiek. Zelfs door andere Groenen is zij van 'lafheid' beschuldigd. Zij zou geen alert antwoord hebben op de acute luchtvervuiling, terwijl onder de vorige regering een wet werd ingevoerd die noodmaatregelen mogelijk maakt. De minister verdedigt zich door te zeggen dat zij mensen pas kan dwingen de auto om de dag te laten staan als alarmfase 3 is ingetreden (meer dan 360 microgram ozon per kubieke meter lucht). Parijs zit nog steeds in fase 2 (meer dan 180 microgram). De communistische minister Jean-Claude Gayssot heeft nu een voor iedereen begrijpelijke, concrete maatregel genomen. De prijs van een metro- en buskaartje is voor vandaag en morgen bepaald op 4 francs (1,30 gulden), in plaats van 8 francs. Ook de trein in het Ile de France geeft 50 procent korting. Volgens de nieuwe luchtwet zou het openbaar vervoer in crisisgevallen geheel gratis moeten zijn. In Groot Parijs zou dat 16 miljoen francs (5,3 miljoen gulden) per dag kosten; de nu genomen maatregel kost de helft.

Of de maatregel wordt verlengd hangt af van het succes, en van het weer. Zodra een beetje wind de vuile koepel boven Parijs wegblaast kan weer de volle prijs worden gevraagd. De Groene minister blijft dan achter met een eerste harde confrontatie met de praktische politiek.