Fabrikanten bang voor soja-etiketten

ROTTERDAM, 21 AUG. Veel fabrikanten van voedingsmiddelen hebben soja in hun producten vervangen door andere ingrediënten. Ze zijn bang voor de verplichting om op het etiket te vermelden dat er genetisch gemanipuleerde soja in zit. Dat schrijft de Consumentenbond in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

“Fabrikanten zoeken uit angst kennelijk heel hard naar andere stoffen”, zegt een woordvoerster van de Consumentenbond. “Dat verbaast ons. Want uit reacties van onze leden blijkt dat de Nederlander helemaal niet zo bang is voor genetisch gemanipluleerde soja. Wij schrijven veel over het onderwerp en hebben een speciaal telefoonnummer ingesteld, maar krijgen bijna geen verontruste telefoontjes.” Ook bij de klantenservice van Albert Heijn komen zelden vragen binnen over de elf huismerken die zijn voorzien van een etiket.

Bij genetisch gemanipuleerde (of gemodificeerde) soja zijn de erfelijke eigenschappen van het gewas veranderd. De meldingsplicht is ingevoerd op 1 april van dit jaar. Op het etiket moet staan: 'bevat soja-eiwit vervaardigd op basis van moderne bio-technologie'. Bij een steekproef van de Consumentenbond onder 63 artikelen die mogelijk soja bevatten, bleken vijf artikelen voorzien van dat etiket. Dat zijn bijvoorbeeld rundvleeskroketten van Albert Heijn, hazelnootpasta van Duo Penotti en tomatengroentesoep in blik van Unox. Meer dan de helft van de bedrijven zei geen erfelijk veranderde soja te gebruiken, maar soja uit oude voorraden. “We zijn heel benieuwd wat die bedrijven eind dit jaar gaan doen”, aldus de woordvoerster van de Consumentenbond. “Dan is die oude voorraad op.”

Tien van de 63 fabrikanten vertelden de Consumentenbond dat ze soja hadden vervangen door een ander eiwit. Vier fabrikanten erkenden dat ze gemodificeerde soja hadden gebruikt en zegden toe het etiket op korte termijn aan te passen. Vijftien fabrikanten zeiden dat ze alleen kleine bestanddelen soja (eiwit-hydrolysaat) gebruiken en daarom van het Ministerie van Volksgezondheid ontheffing hebben gekregen voor de etikettering.