'Eikel' helpt estafetteploeg aan zilver

SEVILLA, 21 AUG. “Wat ben ik toch een eikel.” Pieter van den Hoogenband kon zich gisteren wel voor het hoofd slaan. Als startzwemmer van de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag realiseerde de 19-jarige VWO-scholier in de finale een tijd van 1.48,59. Daarmee was hij ruim drietiende van een seconde sneller dan Paul Palmer, de Brit die op de openingsdag het individuele nummer won in 1.48,85. Bovendien verbeterde hij ruimschoots de tijd (1.51,26) waarmee hij dinsdag werd uitgeschakeld in de series.

Met zijn indrukwekkende race legde de nationaal recordhouder de basis voor de zilveren medaille van de nationale ploeg. Het kwartet, naast Van den Hoogenband bestaande uit Mark van der Zijden, Martijn Zuijdweg en Marcel Wouda, verbeterde met 7.17,84 en passant het nationale record, dat sinds vorig jaar op 7.21,96 stond. In het verleden kwam Nederland bij een EK nooit verder dan de derde plaats, twaalf jaar geleden gerealiseerd door het viertal Schlingemann, Kroes, Dubiona en Drost.

Na afloop raakte Van den Hoogenband maar niet uitgepraat over de gemiste kans van een dag daarvoor. “Kennelijk heb ik toch een prikkel nodig. Dinsdag ontbrak die en was ik gewoon veel te slap. Toen ik 's avonds op mijn kamer lag, dacht ik: shit, ik had die jongens allemaal kunnen hebben. Voor de eerste keer in mijn carrière ging ik twijfelen aan mijzelf. Nu was het na 150 meter ook helemaal wit achter mijn ogen, maar bleef ik maar gaan, gaan, gaan.”

Een estafette roept andere krachten dan een individueel nummer en Van den Hoogenband onderstreepte die stelling gisteren nog maar eens. Dinsdag wilden armen en benen niet meer wat zijn hoofd hem voorschreef, maar gisteren was hij naar eigen zeggen bevrijd van “dat slaperige gevoel”.

Een opvallende rol was verder weggelegd voor debutant Martijn Zuijdweg. De 20-jarige MTS-student ging mee naar Sevilla als reserve van de 4x100 meter estafetteploeg. Om Van den Hoogenband en Wouda te ontzien kwam een plaats vrij in de series van de 4x200. Zuijdweg beschaamde het vertrouwen niet en maakte in de ochtenduren zoveel indruk dat de technische staf na afloop besloot hem op te stellen in de finale. Bijna achteloos bracht Zuijdweg daarin zijn persoonlijk record van 1.53,13 naar 1.50,48.

Michelle de Bruin zette haar zegereeks voort op de tweede dag van de EK. Na haar overwinning op de 400 meter wisselslag was de 27-jarige Ierse gisteren de snelste op de 200 meter vrije slag, 1.59,93.

In de halve finale van het waterpolotoernooi werden de Nederlandse vrouwen gisteravond uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Kees van Hardeveld verloor in de derde verlenging na een sudden death-doelpunt met 8-7 van titelverdediger Italië. In de troostfinale speelt Nederland morgen tegen Spanje, dat met 11-6 van Rusland verloor.

Carla Geurts en Kirsten Vlieghuis hebben zich vanmorgen geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. Suze Valen bereikte de finale van de 100 meter rugslag, Pieter van den Hoogenband de finale van de 100 meter vrije slag en de vrouwen estafetteploeg de eindstrijd op de 4x100 meter vrije slag. De finales stonden voor vanmiddag op het programma.