Doodgestoken op een mooie zomeravond

In Den Haag heeft de 20-jarige H.E. gisteren Haag bekend de dader te zijn geweest van een moord op “de verkeerde”. David (22) was het slachtoffer van een vergissing.

DEN HAAG, 21 AUG. Een grote, dikke kaars brand in een kastje boven de bar van Coffeeshop The Crow in het centrum van Den Haag. De vlam verlicht het gezicht van de 22-jarige David. “Voor altijd”, zegt Patrick (30) die de coffeeshop runt waar David en zijn vrienden bijna zeven dagen per week “een blowtje en een biertje namen”. Patrick: “Die vlam gaat niet meer uit, nooit meer.”

Op de bewuste vrijdagavond van de moord, op 8 augustus, ging David met drie vrienden naar Scheveningen. Ze wilden naar het wekelijkse zomerse vuurwerk gaan kijken en, zoals ze wel vaker deden, een cocktailtje drinken en een jointje roken.

Bij de Zeekant, vlakbij het monument van de Scheveningse Vissersvrouw, komt David een vriend tegen die net als hij een wit T-shirt draagt. Als die vriend een groepje allochtone jongeren ziet, begint die racistische opmerkingen te schreeuwen. Er volgt een woordenwisseling over afstand, maar daar blijft het vooralsnog bij.

David gaat terug naar de vrienden met wie hij afgesproken had en de andere jongen verdwijnt met een vriendin in de massa. Vijftien minuten later spreekt David zijn laatste woorden uit. Een groep van ongeveer acht allochtone jongeren die de racistische uitlatingen met grof geweld willen vergelden, menen in de 22-jarige Hagenaar met het witte T-shirt hun plaaggeest gevonden te hebben. De 20-jarige H.E. steekt David vijf keer met een mes in het lijf. Een paar dagen later overlijdt het slachtoffer in het ziekenhuis. De politie in Den Haag wilde niet de herkomst van de dader bekendmaken.

Anderhalve week later wil Patrick nog niet geloven wat er is gebeurd. Hij draait een joint, maar hij zal er niet rustig van worden. “Ik verwacht eigenlijk dat David elk moment binnen komt lopen en dan zegt: 'Geintje jongens'. Zo was hij. Altijd dollen, altijd zin in een biertje en een blowtje. Een wereldgozer. Ik had hem die middag nog gezien, maar zijn voorstel om een cocktailtje te drinken wees ik af. Ik moest werken. Misschien had ik hem kunnen redden of misschien was ik dan nu wel dood geweest.”

Een groepje van een man of vijftien was de laatste jaren een hechte vriendengroep geworden met coffeeshop The Crow als thuisbasis. Na het werk kwamen ze bij elkaar om van het leven te genieten met wat softdrugs en wat drank. Maar vandaag is het rustig in The Crow. “De jongens komen nog wel, maar ze blijven niet meer hangen. Iedereen heeft het er ontzettend moeilijk mee. David had helemaal niets gedaan. Hij had ook niets tegen buitenlanders. Net zo min als wij. Ook nu niet. Omdat een andere jongen een paar keer kankerneger of zo roept, is hij nu dood. Afgemaakt in een soort 'hit' door een gek. Als de jongen was gestorven die die opmerkingen had gemaakt, was het anders geweest. Maar dit is niet te begrijpen. Dit had nergens mee te maken, zelfs niet met racisme.”

De dagen na de moord hebben de vrienden van David tot zijn begrafenis van afgelopen maandag 24 uur gewaakt bij het monument van de vissersvrouw.

Afgelopen maandag werd David door een aantal vrienden naar zijn graf gedragen. Ook de jongen die wel de racistische opmerkingen had gemaakt, droeg de kist. “Dat moest hij van zijn ouders”, zegt Patrick die een beetje schrikt van zijn eigen woorden en vervolgt: “Hij wilde het zelf ook natuurlijk. Hij hoorde niet bij ons en zal ook niet bij ons gaan horen. Dat kan niet meer.”

Een aantal vrienden wilde aanvankelijk de jongen die de allochtonen had uitgescholden, nooit meer zien. Maar na een paar dagen kwamen ze daar van terug. Patrick: “Die jongen is ook zelf helemaal kapot. Bovendien is hij niet de dader. Als ik de echte dader zou tegenkomen, zouden de meesten van ons niet weten wat we zouden doen. Degene die dit heeft gedaan moet echt gestraft worden. Hij moet oud zijn als hij weer vrij is. Dit mag niet worden geaccepteerd.”

“We herdenken onze vriend David die is omgebracht om redenen die hem vreemd waren”, staat er op een bord dat bij het vissersmonument is geplaatst. In The Crow moet het gedenkteken aan David nog worden afgemaakt. “Hij was net als wij een levensgenieter. De fles Black Lable whisky ontbreekt nog. Zijn favourite drankje”, zegt Patrick.

Eigenlijk heeft Patrick maar één goede reden voor de moord op zijn vriend kunnen bedenken. “Misschien haalt God wel eerst de goede mensen weg en laat de anderen hier nog doorgaan met zich rot te werken in deze wereld. Maar ja, dat is ook weer zoiets. Ik ben helemaal niet gelovig.'

Morgen zal de 20-jarige dader worden voorgeleid aan de officier van justitie in Den Haag. Ook de 23-jarige J.V.R en de 16-jarige J.J. staan nog onder arrest voor medeplichtigheid.

    • Koen Greven