Buitenland stuwt winst ABN Amro op

AMSTERDAM, 21 AUG. ABN Amro is in het eerste halfjaar voor het eerst in haar kernbedrijf kredietverlening (aan bedrijven en particulieren) groter geworden in het buitenland dan op de Nederlandse thuismarkt.

De bank verdient nog wel ongeveer de helft van haar winst voor belastingen in Nederland, maar gezien het groeitempo in het buitenland komt ook de winst op korte termijn voor meer dan de helft uit het buitenland.

“De groei van de inkomsten in het Nederlandse bedrijf zal achterblijven bij de buitenlandse groei, omdat onze marktaandelen in de meeste landen nog bescheiden zijn, zodat snellere groei mogelijk is”, zei bestuursvoorzitter mr. J. Kalff vanochtend bij de presentatie van een iets meer dan 20 procent hogere nettowinst over het eerste halfjaar van ruim 2miljard gulden.

Per aandeel stijgt de netto winst, door groei van het aantal aandelen, minder snel: met 18,3 procent tot 1,42 gulden. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers teleurgesteld. De winstgroei lag beneden de gemiddelde verwachting van de financiële analisten. Op een licht lagere beurs zakte de koers van ABN Amro met twee gulden tot 46,10 gulden.

ABN Amro verhoogt haar tussentijds dividend met acht cent naar 53 cent per gewoon aandeel en geeft tevens haar eerste concrete winstprognose dit jaar: een hogere netto winst dan de 3,3 miljard gulden vorig jaar. De winst in het tweede halfjaar zal uitkomen boven het resultaat in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

De overname van een grote Amerikaanse spaarbank (Standard Federal, prijskaartje 3,3 miljard gulden) en de stijgende waarde van de Amerikaanse dollar zorgden voor een groei van de kredietportefeuille aan bedrijven en particulieren in het buitenland met bijna 35 procent tot 189 miljard. De Nederlandse kredietportefeuille aan de particuliere sector ging met 6,5 procent omhoog naar 167,6 miljard gulden.

Nieuwe buitenlandse overnames sloot Kalff op korte termijn uit. In Frankrijk, waar ABN Amro de grootste buitenlandse bank is, kijkt zij nog wel naar CIC, een bank die meeverkocht wordt in het kader van de privatisering van verzekeraar GAN. Kalff streepte expliciet de namen van veel genoemde overnamekandidaten door: de Duitse Commerzbank, de Britse bank NatWest en de Britse verzekeraar Commercial Union. Ook de aankoop van Delta Lloyd, de Nederlandse dochter van Commercial Union, zit er “helaas” niet in. ABN Amro heeft nu ook ruimschoots meer medewerkers in het buitenland dan op haar thuismarkt. In het eerste halfjaar steeg het aantal personeelsleden in het buitenland met ruim 7.000 tot 40.652, terwijl in Nederland een groei met 506 mensen werd opgetekend tot 33.037.

De bank profiteerde in haar divisie investment banking (effectenhandel, vermogensbeheer) minder van het fantastische beursklimaat dan werd verwacht. Per saldo daalde het operationele resultaat voor de reserveringen voor stroppen met 8 procent tot 624 miljoen. Kalff schreef deze daling toe aan hogere kosten, onder meer doordat het geld voor verwachte bonussen voor handelaren en andere financiële experts nu deels al in het eerste halfjaar in de cijfers zijn verwerkt. “Wij hebben een behoorlijk minnetje geaccepteerd door investeringen in groei in grote buitenlandse money centers”, aldus Kalff. De winstbijdrage van de overgenomen Standard Federal en van andere acquisities, zoals de zakenbank Chicago Corp, is hoger in het eerste halfjaar dan de gemiste winst door de verkoop van de dochter MeesPierson aan Fortis. ABN Amro becijfert het positieve netto verschil op 27 miljoen gulden.