Van Zeeland weg bij waterpoloteam

SEVILLA, 20 AUG. Met een 10-7 overwinning op Duitsland heeft bondscoach Hans van Zeeland afscheid genomen van het Nederlandse mannenwaterpoloteam dat als negende eindigde op de EK in Sevilla. De Arnhemse leraar kan bij de KNZB niet de faciliteiten krijgen die in zijn ogen noodzakelijk zijn om de kloof met de toplanden te dichten. “Het is jammer maar ik kan hem die financiën niet bieden”, reageerde voorzitter Beijer vanmorgen.

Net als de waterpoloërs presteren ook de zwemmers onder de maat. Een ruitenwisser-gevoel. Andere woorden kon bondscoach René Dekker gisteren niet vinden in een poging om zijn tweeslachtige gevoelens onder de aandacht te brengen. “Veel finales, maar geen medailles en voor dat laatste zijn we toch naar Spanje gekomen”, concludeerde Dekker na de eerste dag van het zwemtoernooi bij de EK in Sevilla.

Vanmorgen plaatste de estafetteploeg zich voor de finale van de 4x200 meter vrije slag. Eerder op de ochtend deed Marcel Wouda hetzelfde op de 400 meter wisselslag. De 25-jarige Brabander realiseerde de snelste tijd. Stefan Aartsen (100 meter vlinder), Patricia Stokkers (200 meter vrij) en Madelon Baans (200 meter school) werden allen uitgeschakeld in de voorronde. Kirsten Vlieghuis meldde zich af voor de series van de 200 meter vrije slag. De Twentse vond de omstandigheden te zwaar en gaf de voorkeur aan een dag extra rust.

Grootste teleurstelling vormde gisteren de prestatie van de estafetteploeg op de 4x200 vrije slag. De formatie onder aanvoering van startzwemster Carla Geurts werd vooraf gezien als een medaillekandidaat, maar kon gisteren niet aan die verwachtingen voldoen. Op de achtste plaats in de series volgde in namiddag een magere zesde plaats, met name door toedoen van Minouche Smit, die als tweede zwemster twee seconden langzamer zwom dan in de ochtenduren. Na afloop kon Smit haar tranen dan ook niet bedwingen.

Wouda eindigde, geplaagd door de warmte en een te strakke broek, in 1.50,37 op de voorlaatste plaats in de finale van de 200 meter vrije slag. Het was geen prestatie om trots op te zijn, zo besefte hij na afloop. Om ritme op te doen voor de 400 meter wisselslag, zijn hoofdnummer dat vandaag op het programma staat, schreef Wouda zich in voor het onderdeel. Ritme vond hij, maar aan snelheid ontbrak het hem. “De 200 vrij is niet mijn onderdeel, dat bleek vandaag wel weer. Dit was vermoedelijk de laatste die ik ooit gezwommen heb.”

Bij absentie van titelverdedigster Franziska van Almsick, geblesseerd na een motorongeval in mei, ging het goud op de 100 meter vrije slag naar haar landgenote Sandra Völker. De 23-jarige Duitse realiseerde een tijd van 55,38, ruim een seconde sneller dan de 56,51 die Wilma van Hofwegen op de klokken bracht. Het betekende weliswaar een nieuw persoonlijk record voor de onstuimige Schiedamse, maar was niet goed genoeg voor een plaats in de WK-ploeg.

In het waterpolotoernooi drongen de Nederlandse vrouwen door tot de halve finales. Tegen het nietige Frankrijk was de ploeg van bondscoach Kees van Hardeveld gisteren oppermachtig, getuige de 13-2 overwinning. In de halve eindstrijd speelt Nederland, twee jaar geleden winnaar van de bronzen medaille, vandaag tegen Italië.