Ullrich trekpleister Ronde van Nederland

ROTTERDAM, 20 AUG. Jan Ullrich is de grootste trekpleister in de Ronde van Nederland, die volgende week wordt verreden. De 23-jarige Tourwinaar bevestigde zijn komst op het allerlaatste moment. “Een geschenk uit de hemel”, sprak voorzitter P. Nouwen van de Stichting Ronde van Nederland.

De organisatie rekent op een massale toeloop van Duitse wielerfans. Vooral in de individuele tijdrit, volgende week donderdag van het Duitse Nordhorn naar het Nederlandse Denekamp, zal Ullrich veel landgenoten naar het parcours lokken. Duitsland is in de ban van de wielersport, sinds Ullrich vorige maand in Parijs werd gehuldigd. In de laatste twee etappes van de Ronde van Nederland rijdt het peloton in een slingerbeweging langs de Nederlands-Duitse grens.

Behalve 's werelds beste ronderenner verschijnt vrijwel de gehele mondiale sprintelite aan de start. De Brabander Jeroen Blijlevens moet het in de vier vlakke etappes opnemen tegen de Belg Tom Steels, de Duitser Erik Zabel en de Italianen Mario Cipollini en Nicola Minali. De laatste etappe in de Limburgse heuvels leent zich minder voor sprinters en meer voor klimmers.

De Ronde van Nederland dankt de aanwezigheid van de wereldtoppers aan de opwaardering door de internationale wielerfederatie (UCI). Bestuursvoorzitter H. Verbruggen van de UCI roemt de vlekkeloze organisatie van de nationale omloop. “Geen wanklank, goede sponsors en veel publiek. Dat weegt aardig op tegen een paar extra bergen.” Door het lucratieve puntensysteem van de UCI en het eenvoudige parcours worden veel buitenlandse sponsors verleid tot een uitstapje naar de lage landen.

De Ronde van Nederland is sinds dit jaar ingedeeld in dezelfde categorie (2.1) als de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré. Deze zware meerdaagse wedstrijden worden vanaf volgend jaar in een 'buitencategorie' gerangschikt. “Wij willen onderscheid maken in anciënniteit”, verklaart Verbruggen. “Sommige koersen staan al vijftig jaar op de kalender. Daar kun je niet aan voorbijgaan.”