Stijgers en dalers

De explosieve stijging (tot 7 augustus) en de abrupte daling (tot vorige week vrijdag) van de graadmeter van de beursstemming, de Amsterdam Exchange index (AEX), zijn teweeggebracht door dezelfde fondsen. Philips, Koninklijke Olie, ABN Amro, Unilever en ING namen in beide gevallen meer dan vijftig procent van de verandering voor hun rekening.

De AEX is een gewogen gemiddelde van de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs. Ieder fonds telt voor een bepaald deel mee in die index. Jaarlijks - op de derde vrijdag van februari - wordt de index opnieuw samengesteld. Criterium bij de 'herweging' is welk aandeel het fonds de afgelopen drie jaar in de totale handel had. Aandelen waarin de afgelopen drie jaar relatief veel is gehandeld hebben een grote invloed op de AEX. De 41 procent koersstijging tussen 24 februari en 7 augustus van Koninklijke Olie, het drukst verhandelde fonds, had een zelfde effect op de AEX als de veel grotere stijging van het minder verhandelde aandeel Philips.

De invloed van de verschillende fondsen is aan grenzen gebonden: het maximale gewicht per fonds is 10 procent. Zonder deze beperking zou Koninklijke Olie voor een derde de beursindex bepalen.

    • Herke van der Woude