Schots Lagerhuislid van Labour geschorst

LONDEN, 19 AUG. De Schotse Labour-parlementariër Tommy Graham is gisteren door zijn partij geschorst, hangende een onderzoek naar mogelijke onrechtmatig politiek handelen. Volgens Nick Brown, als Chief Whip van Labour verantwoordelijk voor de partijdiscipline, zijn er verschillende aantijgingen tegen Graham, die om onderzoek vragen.

Zo zou hij ondermeer hebben samengewerkt met een “bekende tegenstander” van de Labour-partij en collega's ten onrechte verbaal hard hebben aangevallen.

Graham werd vorige maand na een onderzoek vrijgepleit van betrokkenheid bij de zelfmoord van het Schotse Lagerhuislid Gordon McMaster. Er gingen geruchten dat McMaster zelfmoord pleegde na een harde aanval van Graham, maar volgens Brown leed McMaster aan “een depressieve ziekte”. Toch zijn er volgens Brown “serieuze redenen zijn om de beschuldigingen nader te onderzoeken”.

Het onderzoek komt op een ongelukkig moment voor Labour. Gisteren begon de Labourcampagne voor het referendum op 11 september over meer zelfbestuur voor Schotland. Op een persconferentie hield de minister voor Schotland, Donald Dewar, samen met vertegenwoordigers van de Liberaal Democraten en Schotse nationalistische partijen, een pleidooi om vóór een eigen Schots parlement en verdergaande Schotse bevoegdheden voor belastingheffing te stemmen.

Journalisten bleken echter vrijwel alleen geïnteresseerd in de affaire-Graham. Dewar noemde schorsing van Graham een uitzonderlijke en zware sanctie. Maar hij achtte die noodzakelijk om het vertrouwen van het publiek te herwinnen.

Voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen die nodig zijn door de dood van McMaster, heeft Labour een zorgvuldig onderzoek naar de ledenlijst in het betreffende kiesdistrict, Paisley South. voor de verkiezingen op 1 mei is er mogelijk geknoeid met de lijsten, met als doel de kandidaatstelling van McMaster te voorkomen.

Eerder werd Mohammed Sarwar, Lagerhuislid voor het district Govan bij Glasgow, uit de partij gezet wegens omkoping. (Reuter, AFP)