Raad: klooster van rijksbelang

DEN HAAG, 20 AUG. Het voormalig kloostercomplex Sankt Ludwig in Vlodrop is van evident rijksbelang en moet daarom beschermd worden. Dat vindt de Raad voor Cultuur in een vandaag uitgebracht advies aan Staatssecretaris Nuis.

De eigenaar van het klooster, de Stichting Maharishi European Research University (MERU) maakte vorig jaar bekend het klooster te willen slopen. De stichting wil op dezelfde plek nieuwbouw neerzetten omdat het huidige complex niet op het oosten is gericht. Het gebouw staat 29 graden in de verkeerde richting. Het klooster, dat van Duitse origine is, werd al geselecteerd in het kader van het Monumenten Selectie Project, maar zowel de provincie Limburg als de gemeente Roerdalen zijn om financiële redenen tegen plaatsing op de Rijksmonumentenlijst. De Raad adviseert de Staatssecretaris om overleg te voeren met de provincie Limburg, de gemeente en de deelstaat Nordrhein-Westfalen.