PZC zorgt voor hogere winst bij Wegener Arcade

AMSTERDAM, 20 AUG. De recente overname van de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) heeft sterk bijgedragen aan de hogere winst van Wegener Arcade. Het mediaconcern heeft in het eerste halfjaar van 1997 haar nettowinst met 14,6 procent zien stijgen tot 35,9 miljoen gulden.

PZC en de lagere papiercijfers compenseerden de aanhoudende tegenvallers in de muziekdivisie Arcade die begin vorig jaar werd overgenomen. Bij de verkoop van cd's is een omzetdaling gepaard gegaan met druk op de marges. De verkoop van illegale persingen en de scherpe prijsconcurrentie zijn hiervoor volgens het concern voor verantwoordelijk. Vooral in Frankrijk en Duitsland, maar ook in Nederland bleef de ontwikkeling van de muziekgroep achter bij de verwachtingen. Daarnaast heeft Wegener Arcade de omzet gesaneerd, onder meer door het afbouwen van enkele distributieovereenkomsten met derden.

Om de piraterij en de toegenomen concurrentie het hoofd te bieden richt Arcade zich in toenemende mate op het lokale repertoire. De initiatieven hiertoe hebben de teruglopende verkopen echter nog niet kunnen opvangen.

De overname van Arcade heeft nog altijd niet opgeleverd wat er van verwacht werd. Televisiezender TV10 werd eerder dit jaar voor het belangrijkste deel van de hand gedaan. Alleen de tv-zender The Music Factory en de commerciële radiostations, waaronder het populaire Radio 10 Gold, draaien volgens verwachting. Clipstation The Music Factory boekte in het eerste halfjaar weliswaar nog verlies, maar dit jaar wordt volgens Wegener Arcade mogelijk het break-evenpoint bereikt.

De omzet van Wegener Arcade steeg met 2,2 procent tot 732,1 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat steeg van 52,6 miljoen gulden tot 61,5 miljoen. De winstgevendheid van het bedrijf is daarmee wel toegenomen: De brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) steeg van 7,2 procent naar 8,2 procent. De winst per aandeel nam met 11,3 procent toe tot 1,05 gulden.

Positief voor het resultaat van Wegener Arcade was de overname van de PZC. Regionale dagbladen vormen de traditionele kernactiviteit van Wegener. Die overname had een “belangrijk” effect op de hogere nettowinst, aldus het concern.

Ook zorgden acquisities, waarvan die van de PZC veruit de belangrijkste was, voor de hogere omzet. Autonoom was er sprake van een omzetdaling. Verder profiteerde de onderneming van de lagere papierprijzen.