Pauluskerk wil heroïne verstrekken

ROTTERDAM, 20 AUG. De Pauluskerk in Rotterdam begint komende herfst met een experiment met vrije heroïneverstrekking. Dat heeft dominee H. Visser van de kerk vanochtend bekend gemaakt.

Visser zegt niet te willen wachten op het experiment van de overheid. Minister Borst (Volksgezondheid) wil voor 750 zwaar verslaafden bij wie andere behandelingen om af te kicken niet hebben gewerkt, een landelijk experiment beginnen om gratis heroïne te verstrekken. Visser acht de kans groot dat “enkele politieke partijen dwars zullen gaan liggen” bij het voorstel van Borst. Hij is ook bang dat het landelijke experiment na een aantal jaren weer wordt afgeblazen. “En dan hebben de deelnemers weer niets”, meent Visser.

De Pauluskerk begint met tien verslaafden uit de bijzonder kwetsbare groep, onder andere gebruikers met psychische problemen. Drie Rotterdamse artsen en enkele hulpverleners begeleiden het experiment. De Pauluskerk koopt de heroïne op de zwarte markt. Enkele dealers zijn volgens Visser bereid de drugs tegen kostprijs te leveren.

De dominee is niet bang dat justitie meteen zal ingrijpen. Hij wijst erop dat hij “vaker met iets is begonnen wat niet mocht”, doelend op de gedoogzone Perron Nul, die in 1994 werd gesloten.

Visser heeft de afgelopen dagen informeel gesproken met diverse betrokkenen, zoals gemeentelijke diensten. “Als ik officieel toestemming vraag voor het experiment, wordt het verboden.”