OR Roccade eist snel aandelenplan

ROTTERDAM, 20 AUG. De centrale ondernemingsraad van automatiseringsbedrijf Roccade eist dat minister Zalm van Financiën geld reserveert voor werknemersparticipatie bij het bedrijf voordat de overheid op korte termijn de Roccade-aandelen gaat verkopen. “Iedereen vindt werknemersparticipatie een goed idee, maar als wij niet oppassen wordt het niet geregeld”, zegt voorzitter W. van der Meulen van de centrale ondernemingsraad van Roccade (4.000 werknemers).

Eind deze maand begint de laatste fase van het verkoopproces van Roccade, het voormalige Rijkscomputercentrum, dat voor 100 procent eigendom is van de overheid. Er zijn drie kandidaten in de race: Getronics, IBM en Debis, een dochter van Daimler-Benz.

De ondernemingsraad kreeg deze week een brief van Financiën waarin wordt toegezegd dat bij de verkoop ook een eventueel werknemers aandelenplan van de bieder wordt beoordeeld, maar dat is de Roccade-werknemers te mager. Juist vorige week lekte uit dat het kabinet werknemersparticipatie in het bedrijfsleven verder financieel wil stimuleren. De ondernemingsraad loopt tot nu toe van het kastje naar de muur, zo schetst Van der Meulen, terwijl de indicaties van de verkoopprijs het afgelopen jaar met honderden miljoenen zijn gestegen door de koersexplosie van vergelijkbare automatiseringsbedrijven op de effectenbeurs.

De ondernemingsraad vindt doorbreking van de impasse extra dringend, omdat een eerder verzoek om aandelenparticipatie vijf jaar geleden als “niet op het geschikte” moment is afgewezen. Van der Meulen: “Wij willen dat de overheid een deel van de opbrengst reserveert voor een werknemersparticipatieplan, niet als bonus voor de werknemers, maar om hen de komende jaren, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, aan het bedrijf te binden.” Een andere oplossing is dat de overheid akkoord gaat met een overnamebod waarin al een bedrag is opgenomen voor een participatieplan.

De directie van Roccade wil wel iets doen voor personeelsparticipatie, zo zegt Van der Meulen, maar zal bij een wezenlijke invulling van het plan op de vingers worden getikt door de aandeelhouder (de overheid). Vorig jaar heeft de ondernemingsraad voorgesteld een bedrag van 5.000 tot 10.000 gulden per werknemer voor een participatieplan uit te trekken. Dat zou maximaal 40 miljoen gulden kosten.