Netto winst Nedlloyd komt uit op 57 miljoen

ROTTERDAM, 20 AUG. Transport- en scheepvaartconcern Nedlloyd heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een netto winst behaald van 57 miljoen gulden. Vorig jaar boekte Nedlloyd in het tweede kwartaal 291 miljoen, mede door 273 miljoen aan buitengewoon resultaat door de verkoop van Neddrill.

Nedlloyd boekte ook nu buitengewone baten. De winst uit gewone bedrijfsvoering na belasting bedroeg in het afgelopen kwartaal 14 miljoen gulden.

Na het verlies van 45 miljoen gulden in de eerste drie maanden van dit jaar bedraagt de netto winst van Nedlloyd in het eerste halfjaar jaar 12 mijoen gulden. De omzet liep in het tweede kwartaal op met 737 miljoen gulden tot 1,492 miljard.

Het aandeel van Nedlloyd in de winst van de containerrederij P&O Nedlloyd bedroeg 23 miljoen. In de eerste drie maanden was hier nog sprake van een verlies van 38 miljoen. Ook het resultaat van de divisie Europees Transport en Distributie onderging een flinke verbetering, van 8 miljoen verlies in de eerste drie maanden naar een winst van 5 miljoen.

In het tweede kwartaal bedraagt het buitengewoon resultaat 45 miljoen gulden. Daarin zijn onder meer begrepen boekwinsten uit de verkoop van het belang in sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale en van 1,1 miljoen aandelen Noble Drilling die in 1996 werden verworven bij de verkoop van offshoredochter Neddrill.

Het resultaat van de sector Europees Transport en Distributie is in het tweede kwartaal met 13 miljoen verbeterd tot 5 miljoen positef. Met name Van Gend & Loos en de groepagediensten van Unitrans in Duitsland hebben daaraan bijgedragen.

In de zeescheepvaart bedroeg Nedlloyds aandeel in het resultaat van P&O Nedlloyd 23 miljoen. Het totale operationele resultaat van P&O Nedlloyd is ten opzichte van het eerste kwartaal verbeterd met 67 miljoen dollar tot 36 miljoen dollar positief.