Mega-order Europese concerns

ROTTERDAM, 20 AUG. De Brits-Franse groep GEC-Alsthom en een concortium aangevoerd door het Duitse Siemens zijn uitgekozen om veertien elektriciteitscentrales ter waarde van in totaal 800 miljoen dollar voor een enorm waterkrachtproject in de Yangstzé-rivier in China te leveren. De formele plaatsing van orders moet nog volgen.

Dat hebben de betrokken bedrijven gisteren bevestigd. Het gaat om het grootste en tevens meest omstreden waterkrachtproject ter wereld, dat in de provincie Sichuan (midden-China) moet verrijzen op een dam die de 'Drie Engten' van de rivier Yangtzé zal overspannen.

Aan de Chinese bedrijven Gezhouba Share, Yichang Qingyun Hydropower en Yichang Three Gorges Project is volgens het staatspersbureau Xinhua News in Peking de bouw van deze mammoetdam gegund, voor 807 miljoen dollar. In het gebied waar een gigantisch meer van 600 kilometer lengte zal ontstaan, verdwijnen enkele grote steden, 140 kleine steden en 4.500 dorpen onder het water en moeten ongeveer 1,13 miljoen mensen een nieuwe woonplaats zoeken.

De 'Drie Engten-dam' zou de overstromingen van de Yangtzé die vorig jaar nog 1.760 mensen het leven kostten, beperken. De 26 turbines met een vermogen van 700 megawett elk, die in de waterkrachtcentrales worden geplaatst, moeten samen 84 miljard kilowattuur elektriciteit opwekken, zo'n 10 procent van China's huidige productie. De Chinezen willen het project, dat in totaal op 30 miljard dollar is begroot, in het jaar 2009 in bedrijf hebben.

GEC-Alsthom zal acht krachtcentrales leveren, met het grootste deel van de 14 generatoren en turbines die in de eerste fase van het project worden geïnstalleerd. Siemens heeft de leiding van een consortium met het Duitse bedrijf Voith en General Electric Canada. Deze combinatie bouwt de overige zes centrales van de eerste fase.

Een derde Europees consortium, bestaande uit het Zweeds-Zwitserse ABB en het Noorse Kvaerner, heeft de concurrentierace verloren maar onderhandelt nog met de Chinese autoriteiten over levering van onderdelen voor een deel van de turbines. Die order zou een omvang van 50 miljoen dollar kunnen belopen.

In Peking is meegedeeld dat de Europese concerns “op louter technische gronden” zijn uitverkoren. De order voor GEC-Alsthom is goed voor circa 475 miljoen dollar en die voor het Siemens-consortium 325 miljoen dollar.