Lid regeringspartij Kenia opgepakt voor terreur

MOMBASA, 20 AUG. De Keniaanse politie heeft vanmorgen een sleutelfiguur van de regerende Kenia Afrikaanse Nationale Unie (KANU) gearresteerd in verband met de jongste golf van geweld aan de kust van de Indische Oceaan, waarbij nu al 37 mensen het leven hebben gelaten.

Een woordvoerder van de politie in de havenstad Mombasa, Peter Kimanthi, zei dat zijn mensen Omar Masumbuko, voorzitter van de KANU-jongeren in de Kustprovincie, in de vroege morgen hebben opgepakt en meteen aan een verhoor hebben onderworpen. Masumbuko is gearresteerd “op verdenking van betrokkenheid bij hetgeen afgelopen week is voorgevallen in Likoni en andere plaatsen in de streek”, aldus Kimanthi. Een gewapende en kennelijk goed georganiseerde groep overviel vorige week woensdag een aantal politiebureaus in de buurt van Likoni, ten zuiden van Mombasa, waarbij zeven politiemannen en acht burgers werden gedood. De actie was aanleiding tot een speuractie van de politie, die daarbij op gewapend verzet stuitte, en werd gevolgd door een reeks aanslagen en brandstichtingen in de kuststreek, waarbij tientallen doden vielen. Het geweld lijkt vooral gericht tegen nieuwkomers uit het binnenland van Kenia, die zich in de streek hebben gevestigd om mee te profiteren van de bloeiende toeristenindustrie.

Waarnemers vermoeden politieke motieven achter de terreuracties. Later dit jaar worden verkiezingen gehouden en het politieke klimaat is zeer gespannen. De oppositie eist, voorafgaande aan de stembusslag, hervormingen van de grondwet. Bij botsingen tussen leden van de oppositie en oproerpolitie, begin juli, kwamen ten minste 12 mensen om het leven.

Regeringspartij KANU heeft gisteren uitgesloten dat er hervormingen worden doorgevoerd vóór de verkiezingen. Dat is een tegenslag voor de oppositie, die eerder heeft aangekondigd de verkiezingen te zullen verstoren als de grondwet voor die tijd niet wordt aangepast. Er is nog steeds geen datum vastgesteld, maar waarnemers zien in de jongste weigering van KANU een aanwijzing dat president Daniel arap Moi haast wil maken met de verkiezingen, om zich te verzekeren van een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar.

Een vooraanstaand jurist uit Mombasa, tevens voorzitter van de orde van advocaten in de Kustprovincie, Gikandi Ngubuini, zegt zeker te weten dat er politieke motieven zitten achter de terreuracties van de laatste week. “Dit is puur politiek banditisme”, zei hij, “de manier waarop de politie de verdachten behandelt, zal aanwijzingen geven welke partij verantwoordelijk is”. (AP, Reuter)