Kroatische verdachte nog niet naar tribunaal

ZAGREB, 20 AUG. Het zal nog zeker drie weken duren voordat de Bosnische Kroaat Pero Škopljak door Kroatië wordt uitgeleverd aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Maandag nog werd verwacht dat de uitlevering van Škopljak een kwestie van een of twee dagen zou zijn. Maar gisteren werd duidelijk dat een rechtbank in Kroatië zich over de uitlevering moet uitspreken en dat Škopljak vervolgens nog in hoger beroep kan gaan bij het Opperste Gerechtshof.

Škopljak is in 1995 door het VN-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden, begaan ten tijde van de oorlog tussen de Bosnische Kroaten en de moslims in 1993 en 1994. Hij was toen politiechef in de stad Vitez. Škopljak zou hebben deelgenomen aan 'etnische zuiveringen' jegens de moslims, die door de Kroaten werden gemarteld, als menselijk schild werden gebruikt, werden vermoord of verdreven.

Škopljaks advocate, Jadranka Slokovic-Glumac, zei gisteren in Zagreb dat haar cliënt onschuldig is. Het enige in de officiële aanklacht van het VN-tribunaal dat klopt is zijn naam, zo zei ze. “We ontkennen alle aanklachten. Mijn cliënt bekleedde geen enkele politieke, militaire of politie-functie in de periode waarin de daden werden gepleegd die in de aanklacht worden genoemd. Voor alles was hij ten tijde van de moslim-Kroatische oorlog geen chef van de politie van Vitez. Hij trad af in 1991”, aldus Slokovic-Glumac.

Ze zei verder dat Škopljak een jaar geleden met onderzoekers van het VN-tribunaal heeft gesproken. Hij bood toen aan vrijwillig naar Den Haag te komen als hij de garantie van een snelle berechting kreeg. Die garantie kreeg hij echter niet. Hij bleef in Kroatië en werd daar vorige week door de Kroatische autoriteiten opgepakt in de woning van zijn dochter in de stad Samobor. (Reuter, AP)