Jagland had contact KGB; Het verleden plaagt premier Noorwegen

OSLO, 20 AUG. De Noorse premier Thorbj/orn Jagland is, minder dan een maand voor de verkiezingen, in verlegenheid gebracht door krantenberichten dat hij in de jaren zeventig en tachtig contacten had met de Russische geheime dienst KGB.

Jagland was in die tijd leider van de jeugdorganisatie van de Labourpartij. Hij heeft de contacten, die overigens niet verboden waren, toegegeven. Volgens de Noorse kranten Verdens Gang en Dagbladet kregen Jagland en andere belangrijke leden van de sociaal-democratische Arbeiderspartij van de KGB codenamen en werden ze beschouwd als “vertrouwelijke contacten”.

Dat dit soort contacten bestonden is al veel langer bekend. Dagbladet onderstreept dat de politici in de ogen van de KGB geen spionnen waren, maar dat ze “werden gebruikt als belangwekkende en deskundige discussiepartners”. Voor de Noorse Arbeiderspartij was het een mogelijkheid om de gevoelige verhouding tot de Sovjet Unie te beïnvloeden. NAVO-lid Noorwegen en Rusland hebben in het noorden een gemeenschappelijke grens.

“Het was de politiek van de Arbeiderspartij in die tijd om de best mogelijke informatie te geven over de politieke situatie in Noorwegen, zodat de Sovjet-Unie die niet verkeerd zou kunnen begrijpen”, zei Jagland, die bij de KGB te boek stond als 'Juri', in een reactie op de berichten.

Volgens het hoofd van de Noorse inlichtingendienst, Per Gamlegaard, is er “geen enkele indicatie dat Jagland onrechtmatige contacten heeft gehad met vertegenwoordigers van een buitenlandse mogendheid”.

Hoewel ook de kranten niet hebben gesuggereerd dat de contacten illegaal waren, komt het bericht voor Jagland toch op een ongelukkig moment. De Arbeiderspartij krabbelde in de opiniepeilingen juist weer voorzichtig overeind, nadat de steun voor de partij dit voorjaar een dieptepunt had bereikt. Eerder deze week nam een topadviseur van Jagland, Sten Helland, ontslag toen een Noorse krant meldde dat hij een baan had aangenomen als politiek lobbyist. Helland had eigenlijk pas na de verkiezingen, die op 15 september plaatshebben, willen vertrekken.

Carl Hagen, leider van de extreem-rechtse Progressieve Partij, probeerde gisteren electoraal voordeel te behalen uit Jaglands contacten met de KGB. “Het is schokkend dat een leidende figuur van de Arbeiderspartij zo naïef en vol vertrouwen heeft kunnen zijn, dat hij een codenaam kreeg van de KGB”, aldus Hagen. Jagland liet weten dat de berichten geen enkele consequentie hebben voor de strategie van zijn partij in de campagne. (AP, Reuter, AFP)