Herstel Damrak zet door na goed nieuws uit de VS

AMSTERDAM, 20 AUG. Een voortzetting van de koopwoede die het Damrak gisteren in zijn greep hield zorgde vanmorgen voor nieuwe koerswinsten. Een onveranderde Amerikaanse rente, verder herstel van Wall Street en een hogere dollar zorgden voor een gunstige stemming.

AMSTERDAM Rond het middaguur stond de AEX-index, met een winst van 19,25 punten (ruim 2 procent), op 966,70 punten. Eerder op de ochtend bedroeg de winst zelfs even bijna 28 punten. Met de opmars zijn de verliezen van vorige week al weer goeddeels goedgemaakt. Zoals de laatste tijd gebruikelijk overtrof de koersbeweging in Amsterdam die van de overige Europese beurzen, die alle gunstig waren gestemd. In Londen, Frankfurt en Parijs waren de koersen ruim een procent hoger.

Bijna alle hoofdfondsen gingen in Amsterdam mee omhoog. ABN Amro was een van de weinige uitzonderingen met een verlies van twee dubbeltjes op 49 gulden. De bank had afgelopen twee dagen, in de aanloop naar de publicatie van halfjaarcijfers morgen, al een flinke koerswinst geboekt. Philips, dat gisteren nog de enige dissonant was, herstelde zich met een koerswinst van 5 gulden op 154,90 gulden.

Randstad was een van de koplopers onder de hoofdfondsen met een winst van 3,50 gulden op 90 gulden. Ook Ahold en Baan gingen weer voorop met plussen van respectievelijk 2,40 gulden op 61,20 gulden en 5,60 gulden op 147,50 gulden. Van de financiële waarden trok verzekeringsmaatschappij Aegon de aandacht dankzij een koerswinst van 4,20 gulden op 155,20 gulden.

Op de lokale markt zorgden enkele halfjaarcijfers voor beweging. Stad Rotterdam, tegenwoordig ASR Verzekeringsgroep genaamd, won 6,30 gulden op 100,10 gulden dankzij de 39 procent hogere halfjaarwinst. Wegener Arcade meldde vandaag voorbeurs een 15 procent hogere winst, waarna het aandeel zes dubbeltjes moest inleveren op 41,80 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar heeft zich vanmorgen op de Europese valutamarkten verder hersteld van de inzinking eind vorige week. Rond het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 2,0850, ruim twee cent meer dan de slotkoers van 2,0640 gulden gisteren. De koers was gisteravond op de valutamarkt in New York al boven de 2,07 gulden gekomen. Handelaren schreven de groei van de vraag naar dollars vooral toe aan het krachtige herstel van de aandelenkoersen op Wall Street.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren verder hersteld van de zware inzinking van eind vorige week. Het Dow Jones-gemiddelde boekte een flinke stijging met 114,74 punten (bijna 1,5 procent) tot 7918,10 na een winst van 108 punten op de voorgaande dag. Van de val met 247 punten op vrijdag is nu 90 procent goedgemaakt. Hoewel het verwachte uitblijven van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken zorgde voor winstnemingen op de obligatiemarkt en een kortstondige terugval van de aandelenkoersen, vond de Dow aan het eind van de dag toch weer de weg omhoog.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot onder invloed van de gunstige ontwikkeling op Wall Street flink hoger. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 291,23 punten (ruim 1,5 procent) tot 19.252,23. De omzet kwam uit op 363 miljoen aandelen.