Discovery terug na onderzoek van de ozonlaag

CAPE CANAVERAL, 20 AUG. Met een dag vertraging is gisteren na een ruimtereis van twaalf dagen het ruimteveer Discovery naar de aarde teruggekeerd, met aan boord zes astronauten en een satelliet met belangrijke informatie over de ozonlaag.

Het ruimteveer had maandag al moeten terugkeren, maar slecht weer in Florida leidde tot uitstel. De astronauten - vijf Amerikanen en een Canadees - hebben aan het eind van hun missie in de ruimte een in Duitsland gebouwde satelliet opgepikt die aan het begin van hun missie was uitgezet. De satelliet heeft in negen dagen rond vijftigduizend metingen verricht naar de ozonlaag. Daarnaast hebben de astronauten 24 andere taken uitgevoerd. Ze testten een een Japanse robotarm die moet worden gebruikt in een nieuw internationaal ruimtelaboratorium en volgden met een speciale telescoop de komeet Hale-Bobb terwijl die zich van de zon verwijdert. (Reuter)