Den Haag betaalt mediwiet

DEN HAAG, 20 AUG. De gemeente Den Haag vergoedt al twee jaar de kosten van marihuana voor medicinaal gebruik van ambtenaar A. Ebelties. Die vergoeding is inmiddels opgelopen tot een bedrag van ongeveer twintigduizend gulden. Dit heeft Ebelties vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Volgens minister Borst (Volksgezondheid) is de medische werking van marihuana wetenschappelijk niet bewezen. Het is dan ook verboden voor artsen en apothekers om marihuana als recept voor te schrijven. Een vergoeding voor marihuana is volgens een woordvoerder van Borst “heel curieus”. “Er is onvoldoende bekend over de bijwerkingen van softdrugs als geneesmiddel. Als een werkgever geneesmiddelen gaat vergoeden die bij sommige mensen werken dan krijg je moeilijke constructies”, aldus een woordvoerder van Borst.

De betrokken ambtenaar, die als telefonist bij de gemeente in dienst is, is gedeeltelijk doof en heeft nog maar een zeer beperkt gezichtsvermogen. Het gebruik van ongeveer vijf gram marihuana per dag is volgens hem het enige middel om “migraine te voorkomen en zijn ogen tot rust te brengen”. “Ik rook het puur, maar ik word er niet stoned van. Als ik het niet gebruikt zou hebben zou ik al helemaal blind zijn geweest”, aldus Ebelties.

De ambtenaar krijg de softdrugs op recept van een Amerikaan in Rotterdam die planten kweekt voor meerdere patiënten. “Voor mij is het een uitkomst dat ik de marihuana vergoed krijg. Ik heb er jaren voor gevochten, want ik zou het nooit zelf kunnen betalen”, aldus Ebelties. De gemeente Den Haag die voor een deel van haar ambtenaren een collectieve ziektekostenverzekering heeft afgesloten, betaalt de kosten van marihuana uit een speciaal fonds waaruit onder meer alternatieve geneesmiddelen worden vergoed.