Crisis in Polen maand voor de stembus

WARSCHAU, 20 AUG. Één maand voor de parlementsverkiezingen wacht Polen nog een politieke crisis. De Boerenpartij, een van de twee partijen in de regeringscoalitie, diende gisteren in het parlement een motie van wantrouwen in tegen de regering van premier Wodzimierz Cimoszewicz.

De Boerenpartij PSL, de kleine partner in de coalitie met de sociaal-democratische (ex-communistische) SLD, eist het aftreden van premier Cimoszewicz omdat hij weigert de graanboeren nu al te betalen voor de oogst van later dit jaar. Waarnemers menen dat het de PSL er in werkelijkheid om gaat zich met het oog op de verkiezingen van 21 september te profileren bij de agrarische achterban en zich te distantiëren van de grotere SLD. Over de motie wordt volgende week gestemd. Als ze wordt aangenomen - wat overigens niet waarschijnlijk is - betekent dat niet de val van de regering. Algemeen wordt aangenomen dat de premier dan aanblijft als leider van een uitsluitend uit SLD-ministers bestaande regering.

De leider van de PSL, Aleksander Bentkowski, zei gisteren dat de vooruitbetaling aan de boeren de graanmarkt zou stabiliseren en speculanten zou afschrikken. Dat Cimoszewicz dit weigert maakt hem volgens Bentkowski tot “een onmogelijke man, met wie niet samen te werken is”.

Cimoszewicz zei dat het PSL-initiatief “niet past in de categorie van rationele politiek”. “Ik wed dat niemand in de wereld in staat is te begrijpen wat er nu in Polen gebeurt”, aldus de premier. Hij noemde het PSL-initiatief “onverantwoordelijk” nu Polen vlak voor een gang naar de stembus staat en zich bovendien dient te concentreren op het herstel van de schade die bij de grote overstromingen van juli is aangericht in het zuiden en zuidwesten van het land.

President Aleksander Kwasniewski heeft gezegd dat hij de motie niet zal erkennen. Hij drong er bij de Boerenpartij op aan uit de regering te stappen als ze het niet langer eens is met het beleid. (Reuter, AP)