Berenmuts

In het alleszins lezenswaardige artikel in de krant van 14 augustus over de bedreigde Britse berenmuts komt ook de olie ter sprake waarmee tot eind jaren zeventig de handschoenen van Britse straaljagerpiloten soepel gemaakt werden.

Volgens de correspondent van NRC Handelsblad zou hiervoor sperma van de walvis als grondstof gediend hebben. Was dat maar waar! Eén enkele op diervriendelijk wijze tot stand gebrachte ejaculatie zou de Royal Air Force tot in lengte van jaren aan olie hebben geholpen, zonder afslachting van een bedreigde diersoort. In werkelijheid is 'sperm oil' een wasachtige vloeistof in de kop van de sperm whale (Physeter catodon).

Bij mijn weten bestaat er geen gangbare Nederlandse benaming voor deze walvissoort. In de vorige eeuw werd op grote schaal gejaagd op de sperm whale, hoofdzakelijk vanwege deze olie, die gebruikt werd als hoogwaardige lampolie, als smeermiddel en als grondstof voor cosmetica.

Aan de jacht op de sperm whale hebben we Herman Melville's meesterwerk Moby Dick te danken.

    • J.W. Kleinen Hammans