Badgasten Rome beschadigen fontein

ROME, 20 AUG. Drie Italianen die gisteren een verfrissende duik in de 17de-eeuwse, door Bernini vervaardigde fontein der Vier Rivieren in Rome namen, zullen zich hun sprong nog lang heugen. De staart van de draak van het beeldhouwwerk brak af. Naast een boete van 150.000 lire (170 gulden) voor het zwemmen in een fontein, kan hun een gevangenisstraf van één jaar opgelegd worden wegens beschadiging van een kunstwerk.

Zo'n 250 Italianen en buitenlandse toeristen zijn de laatste maanden betrapt op het baden in de talrijke Romeinse fonteinen. Eerder deze maand veroorzaakte een Deense toeriste nog een schandaal toen ze halfbloot door de barokke Trevi-fontein waadde. Een Franse student werd gearresteerd toen hij een bad nam in een fontein op de Piazza Venezia.

In juni bewerkten vandalen de marmeren Neptunusfontein in Venetië. Ze braken de hoef af van een van de paarden die de fontein bewaakt. Eerder dit jaar verloor één van de paarden al een oor door vandalenstreken. De drie Italianen, tussen 33 en 43 jaar oud, konden gisteren opgepakt worden. Ze gaven de warme temperaturen - de Italiaanse hoofdstad gaat gebukt onder temperaturen van meer dan 30 graden Celsius - als reden voor hun lichtzinnige gedrag.

De Italiaanse autoriteiten willen de straffen verhogen in het licht van de lange reeks vernielingen. Volgens de Italiaanse minister van Cultuur, Walter Veltroni, bestaat er al een wetsontwerp waarmee de maximale gevangenisstraf voor beschadiging van openbare monumenten van één naar drie jaar wordt verlengd. In een poging de mensen uit de fonteinen te houden, heeft de Romeinse stadsraad de boete verhoogd tot één miljoen lire (1.150 gulden).

De fontein der Vier Rivieren (1651) op de Piazza Navona is een van de meest bekende werken van Gian Lorenzo Bernini. Ze bevat allegorische figuren van de Nijl, de Donau, de Ganges en de Rio de la Plata. Dankzij een 17-jarige Ierse toerist die de brokstukken verzamelde en aan de politie gaf, zal de fontein in haar oorspronkelijke staat hersteld kunnen worden. (Reuter, AP)