Aruba krijgt Iraakse olie, Nederland niet

ROTTERDAM, 20 AUG. Nederland krijgt geen druppel olie uit Irak omdat Bagdad een contract met Shell niet wil verlengen. Maar elders in het Koninkrijk, op Aruba, zal wel Iraakse olie worden geraffineerd. Dat gebeurt door de Amerikaanse oliemaatschappij Coastal, die brandstoffen voor de Amerikaanse markt produceert.

Dat blijkt uit de lijst met 22 contracten die Irak met buitenlandse afnemers heeft gesloten en die door de Verenigde Naties zijn goedgekeurd. Het vakblad Middle East Economic Survey heeft de lijst gepubliceerd. Coastal op Aruba heeft 10,6 miljoen vaten olie van Irak gekocht. De in Nederland geregistreerde internationale oliehandelaar Trafigura heeft 3,6 miljoen vaten Iraakse olie gekocht, die rechtstreeks per tanker naar de Verenigde Staten gaan.

Rusland is de grootste afnemer van Iraakse olie met 30,3 miljoen vaten, Turkije krijgt 15,3 miljoen vaten en Frankrijk 11,5 miljoen vaten. Daarna volgt Coastal op Aruba met 10,6 miljoen vaten en een reeks kleinere afnemers.

Irak mag van de VN in het kader van de 'olie-voor-voedsel' overeenkomst voor 2,14 miljard dollar ruwe olie exporteren. Het grootste deel van de opbrengst moet aan import van voedingsmiddelen en medicijnen worden besteed.

Vorige week besloot Irak contracten met het Nederlands-Britse Shell, BP en Japanse bedrijven op politieke gronden niet te verlengen. Groot-Brittannië en Japan werden 'gestraft' omdat ze in de Veiligheidsraad de kritische houding van de VS jegens Bagdad hebben gesteund. Ook zou Irak Nederland willen treffen, door het Shell-contract niet te verlengen.