Arabische Liga dreigt Disney

KAIRO, 20 AUG. De Arabische Liga heeft de Amerikaanse entertainment-gigant Walt Disney met strafmaatregelen gedreigd wegens het 'anti-Arabische' karakter van Disney-films. Dat heeft een woordvoerder van de Liga gisteren gezegd. De kwestie komt volgende maand aan de orde, aldus de woordvoerder, op een ministeriële bijeenkomst van de Liga.

Het dreigement volgt op een rapport van het Arabisch-Amerikaanse Comité tegen Discriminatie, dat grote bezwaren maakt tegen de Disney-film Operation Condor. Deze gaat over een schat, die nazi-Duitsland ergens in de Arabische wereld heeft verborgen. “Iedereen wordt met respect behandeld in de film, zelfs de nazi-officieren”, aldus een lid van het Comité in een brief aan een Amerikaanse krant. “Alleen Arabische mannen worden consequent afgeschilderd als stompzinnige, hebzuchtige, slecht geklede lafaards die alleen maar aan vrouwen kunnen denken.” De weerzin van Amerikaanse Arabieren wordt vooral opgewekt door twee 'soldaten voor het geloof', die, in de woorden van een andere criticus, “neuzen hebben als een haak, wat onbeholpen Engels brabbelen, een hoofddeksel ophebben dat nog het meeste lijkt op een tafelkleed dat uit een pizza-restaurant is gestolen en nog te stom zijn om zelfmoord te plegen”.

Het is niet de eerste keer dat de Arabische wereld aanstoot neemt aan Amerikaanse producten. In juni besloot de sportfabrikant Nike om meer dan 38.000 paar sportschoenen terug te halen met een logo waardoor moslims zich gekwetst voelden. Het logo leek op het Arabische woord voor Allah (God). In 1995 moest Nike een billboard verwijderen bij de universiteit van Zuid-Californië waarop een basketbalspeler stond afgebeeld met daaronder de tekst: 'Ze noemen hem Allah'. (AFP)