Werkloosheid in juli stabiel gebleven

DEN HAAG, 19 AUG. De daling van de werkloosheid in Nederland is vorige maand tot stilstand gekomen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vanmorgen zijn gepubliceerd.Het aantal geregistreerde werklozen is in de maanden mei-juli uitgekomen op 378.000, ofwel 395.000 na correctie voor seizoeninvloeden - de werkloosheid is in de zomermaanden namelijk altijd lager.

Dat getal net onder de 400.000 is even hoog als in de periode april-juni van dit jaar, zodat de werkloosheid stabiel is gebleven. In de eerste maanden van dit jaar daalde de geregistreerde werkloosheid nog met gemiddeld 6.000 per maand. Geregistreerde werklozen zijn mensen zonder werk of met werk van minder dan twaalf uur per week, die bij een arbeidsbureau staan ingeschreven en direct beschikbaar zijn voor een baan. Het Centraal Plan Bureau gaat bij zijn economische analyses uit van de werkloze beroepsbevolking, die doorgaans groter is dan de registeerde werkloosheid van het CBS (494.000 respectievelijk 440.000 in 1996).

De daling van de werkloosheid houdt wel aan als op iets langere termijn wordt gekeken. Met 395.000 geregisteerde werklozen is de werkloosheid 8,5 procent (37.000 werklozen) lager dan in de maanden april, mei en juni van vorig jaar. Het aantal WW-uitkeringen is deze zomer ook gedaald. In de eerste 6 maanden lag het aantal uitkeringen steeds 40.000 tot 50.000 lager dan in dezelfde maand vorig jaar.