Voetbalarbitrage met elektronische hulp-apparatuur

ROTTERDAM, 19 AUG. De elektronica heeft haar intrede gedaan op het voetbalveld. De assistent-scheidsrechters (voorheen de grensrechter) zijn vanaf deze week uitgerust met een speciale vlag, waaraan een elektronisch zendmechanisme is bevestigd. Door een druk op een knopje gaat een ontvangapparaatje bij de scheidsrechter (in zijn broek of in zijn borstzak) trillen.

De elektronische vlaggenstok is een van de nieuwigheden in de competitie betaald voetbal die vandaag (Ajax-Vitesse en FC Twente-Fortuna Sittard) begint. Sinds 1 juli zijn de volgende nieuwe internationale spelregels voor beroepsvoetbal van kracht:

De doelman mag zich bij een strafschop in tegenstelling tot voorheen al bewegen voordat de strafschop is genomen. Hij mag zich alleen over de doellijn verplaatsen.

Bij een ingooi van een medespeler naar de doelman mag deze de bal niet meer in zijn handen nemen. De doelman mag de bal alleen met zijn voeten stoppen of verder spelen. Bij overtreding volgt een indirecte vrije schop.

De doelman mag de bal wanneer hij hem heeft gevangen niet langer dan vijf tot zes seconden in zijn handen houden.

De doelman kan rechtstreeks uit een doeltrap scoren.

Met de aftrap op de middenstip kan rechtstreeks worden gescoord.

Bij de toss (opgooien van een muntstuk) kan de winnende aanvoerder alleen kiezen naar welk doel hij wil spelen. De verliezer heeft automatisch de aftrap.

Een speler met een bloedende wond moet onmiddellijk het veld verlaten en buiten het veld worden behandeld.

Wanneer een speler bij een strafschop te vroeg het strafschopgebied binnenloopt, mag hij de eerste keer niet meer worden bestraft met een gele kaart.

De scheidsrechter moet een speler meteen een gele kaart geven wanneer deze bij een vrije trap van de tegenstander niet zo snel mogelijk de voorgeschreven afstand van 9.15 meter in acht neemt.

De scheidsrechter moet een speler meteen een gele kaart geven wanneer deze voor een uittrap, een vrije trap of een hoekschop te veel tijd neemt.

Zogenaamde wielerbroeken moeten dezelfde hoofdkleur hebben als de broeken waaronder zij worden gedragen.

Spelers mogen worden bestraft voor het gebruik van scheldwoorden. Voorheen was alleen sprake van onbehoorlijk verbaal gedrag als de speler “grove of beledigende taal” gebruikte.