Van den Hoogenband uitgeschakeld

SEVILLA, 19 AUG. Pieter van den Hoogenband is vanmorgen uitgeschakeld in de series van de 200 meter vrije slag bij de EK zwemmen in Sevilla. In de tweede serie van zijn favoriete nummer tikte de negentienjarige VWO-scholier als vierde aan, in een tijd van 1.51,26. Daarmee eindigde Van den Hoogenband op de negende plaats en kwam hij 0,18 tekort voor een startpositie in de A-finale. Marcel Wouda drong met een vijfde tijd (1.50,25) wel door tot de eindstrijd, die vanmiddag om half zes op het programma staat.

Van den Hoogenband verbaasde vorig jaar vriend en vijand door bij de Olympische Spelen in Atlanta beslag te leggen op de vierde plaats. In het Georgia Tech Aquatic Center bleef de zwemmer van het Eindhovense PSV slechts elfhonderdste verwijderd van een bronzen medaille. Zijn tijd (1.48,36) betekende een verbetering van het Nederlands record. Na Atlanta richtte Van den Hoogenband zijn aandacht op het behalen van het VWO-diploma, een opdracht waarin hij overigens niet slaagde dit voorjaar.

Zwemmen was bijzaak en pas twee maanden geleden hervatte Van den Hoogenband de intensieve trainingen. Vanmorgen betaalde hij de tol voor de langdurige afwezigheid in competitieverband. “Ik heb een jaar op mijn dikke kont gezeten. Zowel op school als in het water ben ik veel te slap geweest. Vandaag was de turbo na dik 100 meter op”, zei hij. “Voor mijn sponsors had ik hier graag wat laten zien, maar het zat er vandaag helaas niet in.”

Het belangrijkste doel van Van den Hoogenband in Sevilla was plaatsing afdwingen voor de WK, die op 7 januari in Australië beginnen. Maar ook daarin slaagde hij niet. Van den Hoogenband moest bijna een seconde inleveren op de limiet van 1.50,40. Na afloop sprak hij de wens uit om zo snel mogelijk aan de richttijd te voldoen. “Daarvoor moeten we binnenkort maar ergens een wedstrijdje uitpikken.” Om krachten te sparen werd Van den Hoogenband na afloop meteeen afgemeld voor de B-finale, die vanmiddag voorafgaat aan de A-finale.

Van den Hoogenband ging vanmorgen voortvarend van start in baan twee. De scholier nam meteen de leiding en moest die pas na het laatste keerpunt afstaan aan de Brit Paul Palmer, die zegevierde in 1.49,98. In de laatste 50 meters viel hij ver terug. Volgens coach Jacco Verhaeren een gevolg van een gebrek aan inhoud. “De snelheid is er wel, maar het ontbreekt hem aan kracht”, zei Verhaeren.

Schoolslagzwemmer Benno Kuipers zwom vanochtend een indrukwekkende race op de 100 meter. Met een verbetering van zijn persoonlijk record drong de 23-jarige zwemmer als derde door tot de finale (1.02,79). Wilma van Hofwegen was op van de zenuwen, maar plaatste zich met de achtste tijd op het nippertje voor de finale van de 100 meter vrije slag. De estafetteploeg stelde enigszins teleur met de achtste plaats op de 4x200 meter vrije slag.