Sur5

Sur5: Personnel Changes (97 45). Postbus 93103, 1009 ZC Amsterdam. Black Holland: idem (A Records AL 73104). Distr. Music & Words

Zijn de vier van U2 al lang meervoudig miljonair, deze 'Surinaamse' 5 zijn waarschijnlijk al blij als ze muzikaal kunnen overleven. De titel Personnel Changes verwijst mogelijk naar het feit dat bassist/leider Pablo Nahar na een lange samenwerking met drummer Eddie Veldman in het Surinam Music Ensemble nu maar eens andere musici 'uit de buurt' heeft uitgenodigd. De op het Amsterdamse Sweelinck afgestudeerde slagwerker Chander Sardjoe is een nieuw talent dat terecht door iedereen gevraagd wordt. Saxofonist Efraïm Trujillo en pianist Robin van Geerke speelden in Fra Fra, trompettist Iwan van Hetten vooral bij Candy Dulfer.

Het geheel door Nahar geschreven repertoire is melodieus en uitnodigend en de musici grijpen met verve hun kans er meer dan een grijs product van te maken. De met een lichte kaseko-beat opgepepte opener 'Raymundo' staat als een huis en zet de toon voor een cd die de sfeer heeft van een animerend concert.

Op de verzamel-cd Black Holland is in tien stukken vrijwel al het improviserend talent uit de voormalige Nederlandse kolonieën te horen. Bassist Pablo Nahar met Sur5 dus, maar ook het SME met Eddie Veldman, fluitist Ronald Snijders, gitarist Cedric Dandaré, Fra Fra Sound en niet te vergeten de Sunchild band van Franky Douglas, winnaar van de Boy Edgarprijs '94. Nederland is een rijk land, dat blijkt ook weer eens in muzikaal opzicht.

    • Frans van Leeuwen